Radio Simplu

Zațul de cafea și cofeina fac minuni pentru sănătate. Lucruri pe care sigur nu le știai

Cafeaua este unul dintre cele mai consumate alimente, în special de către persoanele care au nevoie de un plus de energie și sănătate.

Este adevărat că mărește ritmul cardiac și îngălbenește dinții, însă beneficiile ei sunt mai numeroase decât reacțiile adverse.

Atunci când este consumată moderat, cafeaua se dovedește aliatul tău în lupta împotriva bolilor.

Cafeaua poate preveni mai multe boli

Studiile au demonstrat că băutul a 2-3 cești de cafea pe zi scade riscul de deces cu 18% la femei, respectiv cu 10%, la bărbați.

Cafeaua alungă durerile de cap, deoarece dilată vasele de sânge, îmbunătățind circulația. Mulțumită cofeinei pe care o conține, ea relaxează mușchii toracelui și le sporește mobilitatea, respirația devenind mult mai ușoară.

Cafeaua vindecă herpesul și te scapă de durerile de stomac, survenite după o masă copioasă. Iată ce boli poți preveni, consumând cafea regulat:

– diabetul de tip 2;
– afecțiunile cardiovasculare;
– boala Parkinson;
– cancerul de colon;
– ciroza hepatică;
– afecțiunile renale, cum ar fi formarea pietrelor la rinichi.

Cafeaua, sursă împortanta de antioxidanți

Cafeaua este bogată în antioxidanți, care protejează celulele să nu se degradeze și au un efect antiinflamator puternic.

Ce nu știai este că acest aliment conține mai multe fibre și mai mulți antioxidanți decât sucul de portocale. Alte cercetari au arătat că un cappuccino stimulează glandele salivare.

Cafeaua te face mai atent și mai energic

Când bei doze mici de cafea pe tot parcursul zilei, vei fi mai atent, mai activ și mai energic. În plus, cafeaua îmbunătățește capacitatea de concentrare, memoria și gândirea logică.

O cafea băută în mijlocul zilei îți poate modifica pozitiv starea de spirit. Alte studii au arătat că oamenii scriu mai repede, mai frumos și mai fluent de mână, după ce au consumat două cești de cafea.

Un mit dărâmat: cafeaua nu dă dependența!

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OSM), cafeaua nu dă dependența, prin urmare nu o putem compara cu drogurile. Cofeina nu activează circuitul de recompensă a creierului, așa cum fac amfetaminele sau cocaina.

Zațul de cafea, excelent pentru frumusețe

Multe creme anticelulitice conțin cofeină, substanța activă din cafea. În plus, zațul de cafea amestecat cu puțin ardei iute tocat foarte mărunt și ulei de măsline este ideal pentru exfolierea celulelor moarte de la suprafața pielii și la combaterea efectului de coajă de portocală.

Zațul de cafea se folosește și la prepararea unor creme exfoliante pentru față, ajutând totodată la păstrarea bronzului și la strălucirea părului închis la culoare.