Radio Simplu

Dacă ai vedea-o pe stradă ai spune că e o tânără ca oricare alta, dar Daria are un secret pe care puțini români îl acceptă

Daria Jane este prima vloggeriță transsexuală din România, cu un canal de YouTube foarte popular. Pe platformele de social media pe care este activă, ea caută să normalizeze statutul de a fi femeie trans în România – și îi iese de minune.

Când pășește în cameră, are o eleganță clasică în mișcări. Zâmbește și fiecare pas este un dans fără melodie. Când vorbește, ochii i se aprind de un entuziasm tăcut, iar când ascultă, entuziasmul se topește în curiozitate. La 21 de ani, Daria Bulzan este tabloul unei femei care știe că, dacă are chef, poate cuceri lumea. Doar că nu o face încă, pentru că trebuie să termine de studiat Marketing la Universitatea din București.

Când nu este la cursuri, are un canal de YouTube cu peste 119.000 de abonați, unde vorbește despre cum este să fii femeie transsexuală într-o Românie care încă se luptă să fie LGBTQ-friendly. Pe Daria mulți o cunosc drept Daria Jane, cum se prezintă pe conturile de social media pe care le administrează. Este singura femeie vlogger transsexuală de la noi din țară. Are părul mereu diferit – uneori este lung și roșcat, alteori scurt și blond-pai. Astăzi însă nu poartă nicio perucă, iar părul ei șaten cade în bucle lejere până sub umeri, în timp ce bretonul îi încadrează privirea.

Într-o altă viață, care parcă nici nu s-a întâmplat cu adevărat, Daria nu purta însă rujul roșu-zmeură pe care îl poartă acum, iar picioarele ei subțiri și zvelte nu erau dezvelite de o fustă văratică, ci acoperite de blugi. Într-o altă viață, avea părul scurt și vopsit. Într-o altă viață, Daria era Darius. Am vrut să aflu cum a fost pentru Daria transformarea din cine era pe dinafară în cine este pe dinăuntru și cum de a reușit să adune atâția urmăritori pe rețelele sociale, în condițiile în care nivelul de toleranță din România pentru persoanele LGBTQ este suficient de scăzut încât să creeze constant disonanțe în spațiul public.

Mai ții minte momentul în care ți-ai dat seama că tu, de fapt, ești Daria?
Nu a fost un moment exact, căci nu mi-l amintesc. A fost mai degrabă o serie de mai multe evenimente, în care am pus cap la cap toate simptomele, ca niște piese de puzzle, din copilărie. M-am uitat foarte mult pe YouTube și, într-adevăr, YouTube-ul a contribuit foarte mult la chestia asta, pentru că mi-a arătat că se poate și așa ceva. Cum a fost pentru tine în școala generală și la liceu, când bullying-ul este în floare.

Cum te tratau colegii și profesorii?

Am avut o perioadă din liceu foarte nașpa, sincer, pentru că, într-adevăr, colegii erau cum erau… Dar am avut probleme cu colegii care nu erau în clasa mea, și cu profesorii care nu predau la clasa mea, fiindcă subiectul “Daria” era pe buzele tuturor. Mi se aruncau sticle de apă în cap în plină iarnă, eram scuipată și pipăită peste tot. Și chestia asta încă se întâmplă în România și nimeni nu prea ia măsuri. Profesorii nu luptau împotrivă, ci mai degrabă ignorau chestiile astea. Am avut chiar profesori care o făceau chiar ei înșiși, așa că…

Aveai cumva vreo strategie să te descurci cu toate comportamentele astea toxice, cu răutățile gratuite? Am avut, am avut foarte mulți oameni dragi alături de mine. Adică mergeam la școală, eram în depresie în timpul școlii, dar mă înțelegeam cu prietenii și cu familia și nu am simțit atât de dramatic ca alții, încât să mă las de școală.