Radio Simplu

Am început să presar sare pe tocul geamurilor și al ușilor. Nu m-am gândit niciodată că este atât de eficient acest lucru, dar când vei vedea efectul, vei face și tu asta!

Am început să presar sare pe tocul geamurilor și al ușilor. Nu m-am gândit niciodată că este atât de eficient acest lucru, dar când vei vedea efectul, vei face și tu asta!

Odinioară, oamenii presărau sare în jurul casei ca să alunge spiritele rele. Pe lângă utilizările sale ritualice şi, bineînţeles, culinare, sarea mai era însă folosită şi pe post de detergent universal. Chiar şi în ziua de astăzi, sarea rămâne un produs excelent pentru dezinfectarea şi curăţarea tuturor suprafeţelor din locuinţă şi, faţă de detergenţii chimici, nu are efecte toxice.

Pe lângă aceste utilizări, iată şi alte întrebuinţări practice ale sării care depăşesc spectrul de folosinţă obişnuit ale acestui produs:

1. Repelent pentru furnici

Presară sare pe tocurile ferestrelor, pe gresia din bucătărie, pe lângă dulapuri, sertare şi uşi ca să alungi furnicile şi să neutralizezi infestaţiile cu astfel de insecte.

2. Lustruirea argintăriei

Obiectele din argint, cupru sau alamă îşi pierd lustrul dacă sunt lăsate necurăţate timp îndelungat. Foloseşte sare în amestec cu oţet de mere ca să cureţi depunerile de murdărie şi să redai argintăriei strălucirea de la început.

3. Curăţarea geamurilor

Dizolvă 2 linguri de sare la 4 litri de apă şi foloseşte soluţia la curăţarea ferestrelor casei şi a geamurilor maşinii. Suprafeţele tratate astfel nu numai că vor străluci de curăţenie, ci se vor şi menţine curate mai mult timp.

4. Desfundarea chiuvetelor

Ca să desfunzi scurgerile chiuvetelor, toarnă în sifonul de scurgere apă fierbinte în amestec cu sare şi lămâie.

5. Împiedicarea contractării ţesăturilor pe timpul spălării

Ca să previi intrarea la apă a hainelor preferate, răstoarnă puţină sare în compartimentul pentru detergent al maşinii de spălat la ciclul de spălare. În plus, acest truc grăbeşte uscarea hainelor la soare, iar sarea contribuie şi la înmuierea ţesăturilor.

6. Înviorarea culorilor draperiilor şi covoarelor învechite

Înmoaie draperiile sau covoarele într-un lighean plin cu saramură concentrată. După înmuiere, freacă cu o perie ţesăturile şi clăteşte-le bine cu apă.

7. Tratamente cosmetice

Sarea este totodată un bun ingredient cosmetic. În amestec cu ulei vegetal, sarea poate fi transformată uşor într-un scrub natural pentru reîntinerirea pielii. Aplică amestecul pe piele, lasă-l să acţioneze câteva minute, după care îndepărtează-l cu apă.

8. Igiena bucală

Sarea este grozavă şi pentru sănătatea gurii. Fă gargară cu apă şi sare ca să dezinfectezi gura, să calmezi durerile dentare, să vindeci aftele bucale şi să reduci inflamaţia gingiilor. În plus, sarea este un excelent produs de albire a dinţilor!.