Radio Simplu

A fost cutremur in Romania! Ce magnitudine a avut seismul

În ziua de 03 Iulie 2020, la ora 08:25:46 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 146km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 58km E de Brasov, 66km N de Ploiesti, 120km N de Bucuresti, 126km S de Bacau, 132km V de Braila, 135km V de Galati, 135km NE de Pitesti, 172km E de Sibiu, 185km N de Ruse, 209km SV de Iasi

Citeste si… Cutremur la granita Romaniei

În ziua de 02 Iulie 2020 la ora 21:26:51 (ora locală a României) s-a produs în UNGARIA, GRANITA CU ROMANIA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 10km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 28km NE de Debrecen, 68km N de Oradea, 99km SE de Miskolc, 127km SE de Kosice, 159km NV de Cluj-Napoca, 171km N de Arad, 208km NE de Szeged, 219km N de Timisoara, 219km E de Budapest, 247km SV de Ivano-Frankivsk.

Hazardul Seismic

In termeni generali, hazardul seismic defineste miscarea asteptata a terenului – provocata de cutremure – intr-un amplasament, fenomen ce poate avea ca efect distrugeri sau pierderi.

Exista in momentul de fata doua abordari generale, distincte, de evaluare a hazardului generat de cutremure: metoda determinista si metoda probabilista.

Abordarea determinista

Abordarea determinista presupune dezvoltarea unui scenariu de cutremur particular (de o dimensiune specificata, produs intr-o locatie specificata), pe baza caruia este evaluata miscarea terenului in amplasamentul de interes. Metodologia determinista standard consta din urmatorii pasi:

I. Identificarea tuturor surselor de cutremure ce pot afecta amplasamentul; sursele seismogene pot varia de la mici falii plane, la regiuni seismotectonice largi. Potentialul seismic al fiecarei surse (zone) este cuantificat printr-un cutremur semnificativ; acesta poate fi cel mai puternic eveniment istoric cunoscut (cutremurul maxim probabil) sau seismul cel mai puternic ce s-ar putea produce in cadrul tectonic cunoscut (cutremurul maxim credibil).

La evaluarea hazardului, in absenta unor informatii suplimentare, este luata in considerare cea mai scurta distanta intre zona seismogena si amplasament.

II. Selectia relatiilor de atenuare care sa permita estimarea miscarii seismice a terenului in amplasamentul de interes – in termeni de intensitate macroseismica, acceleratie maxima, amplitudinea spectrului de raspuns – ca functie de magnitudinea cutremurelor, distanta sursa – amplasament si conditiile locale.

III. Definirea cutremurului de control – cutremurul asteptat sa produca cel mai ridicat nivel al miscarii terenului in amplasament. Selectia se face prin compararea, pe baza relatiei de atenuare (stabilite la pasul II), a efectelor produse la amplasament de cutremurele semnificative, identificate la pasul I (efecte determinate de combinatia dintre magnitudinea cutremurului si distanta focala a acestuia – respectiv distanta minima dintre zona seismogena si amplasament). Cutremurul rezultant va defini scenariul seismic.

IV. Determinarea parametrilor ce descriu miscarea terenului (intensitatea macroseismica, acceleratia maxima, amplitudinea spectrului de raspuns), corespunzatori scenariului reprezentand cea mai severa situatie asteptata.

Recent a fost propusa si dezvoltata o procedura neo-determinista avansata (Panza et al., [1]), in care legile de atenuare empirice (pasul II) sunt substituite prin simulari numerice ale miscarii terenului (seismograme teoretice, generate utilizand cunoasterea disponibila asupra parametrilor sursei seismice si asupra propagarii undelor de la sursa la amplasament), iar parametrii miscarii terenului (pasii III-IV) sunt extrasi direct din formele de unda sintetice.

[1] Panza G.F., Romanelli F., Vaccari F., 2001. Seismic wave propagation in laterally heterogeneous anelastic media: theory and applications to the seismic zonation, Advances in Geophysics, 43, 1-95, Academic press, Elsevier.