Radio Simplu

Alertă meteo! ANM a emis Cod portocaliu. Care sunt zonele vizate

Alertă meteo în mai multe zone din țară. Un val de rece lovește România. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben. Ce fenomene meteorologice ne așteaptă?

După mai multe săptămâni în care canicula a pus stăpânire pe România, acum avem parte de o schimbare bruscă a vremii. Potrivit ANM o serie de ploi torenţiale, vijelii şi grindină vor lovi nordul, centrul şi vestul ţării. Codurile sunt valabile până miercuri seara.

Alertă meteo!
Meteorologii precizează că pe parcursul zilei de miercuri, între orele 10:00 – 21:00, vor fi sub Cod portocaliu de vreme rea zone din Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, precum şi din nordul Moldovei, unde se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 30 – 40 litri/mp şi, pe arii restrânse, 50 – 70 litri/mp.

De asemenea, în intervalul menţionat, în nordul Moldovei, estul Olteniei şi vestul Munteniei, precum şi la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 litri/mp şi izolat 40 – 50 litri/mp. În aceste zone, ANM a emis o avertizare Cod galben de averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

Totodată, meteorologii avertizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala, local şi temporar, şi în estul şi sud-estul teritoriului.

Se răcește vremea în Capitală
În Capitală, instabilitatea atmosferică se va accentua începând de miercuri după-amiază. Astfel, ANM anunță în prognoza meteo specială, valabilă de miercuri până joi seara, ploi, chiar torențiale.

Îndeosebi din a doua parte a zilei de miercuri (19 august) și pe parcursul zilei de joi (20 august) instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

În ceea ce privește ploile, acestea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor putea depăși 7…10 l/mp și izolat 15 l/mp.

Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade miercuri și de 26…27 de grade joi. În ceea ce privește minima termică, aceasta va fi de 17 grade.