Radio Simplu

Cutremur cu magnitudinea 3,8 în Vrancea, vineri noaptea

Cutremur cu magnitudinea de 3,8 în această noapte, în România. Seismul a fost unul de suprafață și a avut loc în zona seismică Vrancea, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului.

În ziua de 29 August 2020, la ora 00:21:44, (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur cu magnitudinea ml 3,8, la adâncimea de 10 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 70 km Este de Brasov, 89 km Nord-Est de Ploiești, 103 km Sud de Bacău, 122 km Vest de Galați, 124 km Vest de Brăila, 141 km Nord de București, 158 km Nord-Est de Pitești, 184 km Est de Sibiu, 185 km Sud-Vest de Iași, 206 km Nord de Ruse.

Citeste si Când vine marele cutremur în România? Mărmureanu spune tot despre valul de seisme

În ultima perioadă țara noastră a trecut printr-un val de cutremure de intensitate mică și medie. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a raportat un număr de 18 cutremure doar în luna august.

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineaţa, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

În luna mai, în România au fost înregistrate, în total, 18 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,2 pe scara Richter. Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Mărmureanu, prima reacție după valul de cutremure
Seismele din luna mai au fost atât de intensitate mică, cât și medie. Oamenii au început să se panicheze, de aceea Gheorghe Mărmureanu a făcut un anunț important legat de un posibil cutremur puternic în țara noastră. Acesta spune că seismele de acest tip au loc în întreaga lume și că lucrurile sunt normale. Mai mult, directorul onorific al INFP a declarat că România nu va avea un seism puternic, cel puțin în următorii 15-20 ani.

”Cutremure de acest gen se întâmplă în toată lumea. Noi avem un centru la Viena unde se controlează tot ce se întâmplă în lume. Lucrurile sunt, din punctul nostru de vedere, normale. Tot ce se produce în această parte a lumii sunt datorate mișcărilor din Marea Adriatică. În România nu poate fi vorba de un cutremur puternic la acest moment pentru cel puțin următorii 15-20 de ani”, a explicat Gheorghe Mărmureanu la România TV.