Radio Simplu

Afecțiunile coloanei vertebrale cauzate de telefonul mobil

Foarte puțini sunt cei care nu au telefon mobil sau tabletă. Acestea sunt dispositive fără de care cel mai probabil în zilele noastre ne-ar fi greu să ne descurcăm în ritm normal.

Pentru muncă sau pentru distracții, folosim telefonul ore în șir. Nu ne despărțim de el nici atunci când dormim și îl ținem lângă pernă, lucru despre care știm deja că este un lucru rău pentru sănătate.

Dar nu reducem din pericol nici atunci când stăm în picioare, ci din contra. În acest fel schimbăm în mod voit poziția pe care o are gâtul nostru.

În urma repetării acestei poziții nefirești a gîtului ne alegem cu cee ace se numește cifoză. Aceasta apare pentru că se pune presiune pe coloanal vertebrală. Cei mai afectați sunt copii și adolescenții mai ales pentru că ei au coloanal vertebrală încă în formare și aceștia schimbă cursul dezvoltării ei.

În mod normal, adică atunci când capul stă drept și urechile și umerii sunt perfecți aliniați, capul cântărește 4 kilograme aproximativ.

Și aceasta este greutatea pe care coloana vertebrală poate să o suporte. Dar atunci când noi ne aplecăm din ce în ce mai mult aceasta ajunge să simță de parfcă ar susține peste 20 de kilograme.

La fel de afectați sunt și mușchii spatelui sau ligamentele din zona respectivă. Dar cu cât mai mare este unghiul de înclinare a capului, cu atât mai mult crește și greutatea.

Această afecțiune care apare în urma poziției incorecte a gâtului se numește cocoașa smartphone și este din ce în ce mai întâlnită în cazul celor mici. Vârsta de la care această boală poate să înceapă, a ajuns deja la 8 ani.

Printre primele semne se numără durerile constante de gât, dar și în zona superioară a spatelui. De asemenea va scădea din ce în ce mai mult mobilitatea întregului corp. Acest comportament periculos poate la un moment dat să ducă chiar la herie de disc.

Printre altele, la fel de periculoase sunt tulburările de vedere sau amețelile permanente sau amorțeala mâinilor. Bineînețeles, această afecțiune se poate rezolva dacă sunt luate la timp câteva măsuri de siguranță foarte simple.

Încearcă pentru început să folosești telefonul numai atunci când trebuie să porți conversații telefonice. Totuși dacă nu te poți limita numai la acest pas, încearcă să rămâi conștient de ce poziție adopți atunci când ești atent la telefon.

Pentru cazul în care știi că de folosirea telefonului te leagă câteva ore, programează-ți și o perioadă în care doar să faci exerciții fizice. În așa fel vei echilibra ambele nevoi. Ține dispozitivele pe care le folosești exact la nivelul ochilor, cu ambele mîine, în așa fel încât efortul va fi unul susținut.

Păstrează de fiecare data un unghi de aproximativ 30 de grade și ține gâul mai în spate ca să nu se obișnuiască în alte poziții. Atunci când tastezi folosește ambele mâini, mai ales degetele mari. Vei păstra mereu o poziție vertical simetrică și nu vei simți durerea într-un anume punct.

Dacă stai în picioare când folosești telefonul, păstrează o linie dreaptă între urechi, umeri, și șolduri.