Radio Simplu

Mărar – beneficii importante pentru sănătate

Foarte multe gospodine folosesc mărarul pentru a da un plus de gust și de miros preparatelor pe care le gătesc. Dar această planta este foarte potrivită și pentru sănătate.

Datorită mărarului poți să scapi de tusea puternică, este bun de asemena și pentru sistemul digestiv pentru că poate calma crampele instestinale, te scapă de durerile de cap și nu numai.

Mărarul este foarte indicat în curele de slăbire pentur că are inclusive proprietăți diuretice și nu lasă lichidele să să acumuleze în organism.

Ajută la combaterea calculilor renali sau a cistitelor renale. Mărarul este foarte bogat în vitamin pentru că are tot complexul de vitamina B, dar și vitaminele A și C și nu numai. De asemenea în mărar se găsesc și foarte multe substanțe minerale precum magneziu, fosfor, zinc sau sodiu.

Pare incredibil, dar o linguriță cu semințe de mărar conține mai mult calciu decât o cană cu lapte. Mărarul este planta care poate fi consumată în întregime, tulpină, frunze sau semințe.

Îl poți transforma în tincture, în pulbere, ceai sau infuzie dacă folosești pentru acest pas semințele de mărar. De asemenea, se poate extrage și ulei esential.Frunzele și semințele de mărar conțin uleiuri volatile și foarte mulți antioxidanți pe care îi mai poți găsi printre altele în chimen sau în frunzele de dafin.

Îți ajută respirația, și dacă ești nervos sau anxios, mărarul este planta care îți va ameliora din stări. Mai conține și cantități de estrogen care ajută la creșterea sânilor în mod natural, pentru că acesta este un hormone feminin.

Mărarul are grijă să reducă și colesterolul rău din sânge. Sau dacă ai o sensibilitate dentară poți să consume puțin mărar ca să îți calmezi senzația neplăcută. Ba chiar mai mult, printre altele mărarul este potrivit și pentru sugari.

Cel mai bine, indiferent de ce problem ai, este să folosești doar mărar proaspăt. Cu acestea îți poți face comprese ca să tratezi diferite infecții, nu sunt bune doar pentru uzul intern.

Tincturile pe de altă parte sunt folosite pentru oprirea sughițului. Durerile de cap, tusea în cazul copiilor mici. Ajută la stimularea lactației în cazul femeilor însărcinate. Elimină de asemenea și crampele, durerile de burtă, pentru că mărarul funcționează ca un antiseptic.

Dacă vrei să îți ajuți rinichii să funcționeze foarte bine poți să bei suc de mărar proaspăt tocat. În acest fel vei scăpa de afedcțiuni precum pietrele la rinichi, infecții urinare și nu numai.

Însă mărarul nu este recomandat sub nicio formă femeilor însărcinate, mai ales ca ulei esential. Din semințele de mărar se pot pregăti băuturi alcoolice precum lichiorul sau gemuri pentru consum.

În cazul în care nu suferi de nicio afecțiune care poate fi tratată cu ajutorul mărarului, poți să îl folosești cât mai des în preparate pe care le gătești, ca măcar să previi anumite boli.

Este foarte potrivit adaugat de obicei la finalul gătirii în supe în murături, în salate fresh și nu numai. Datorită cantității de mărar din produsul final preparatele vor fi digerate foarte ușor.

De asemenea îl poți congela ca să te bucuri de efectele lui pozitive pe timpul iernii.