Radio Simplu

Tu poți găsi animalul din imagine? Mulți au încercat, însă…

Pentru cei care inca se mai chinuie, le dam si un indiciu: animalul ascuns in imagine este un iepure.

Ce este acuitatea vizuala

Acuitatea vizuala este capacitatea de a discerne un mic obiect (sau optotip) situat cel mai departe posibil: cu alte cuvinte de a vedea la o distanta fixa (in general cinci metri) un optotip sub cel mai mic unghi posibil.

Specialistii spun ca vederea 20/20 este un termen care descrie acuitatea vizuala normala masurata la o distanta de 6 metri – unitatea de masura folosita, in acest caz, este 1 foot (1 picior = 30,48 cm).

Instrumentul principal de masura pentru acuratetea vederii este diagrama cu litere, introdusa prima oara in 1862 de catre Donders si Snellen in Utrecht, Olanda.

Desi acest test este extrem de raspandit si reprezinta un suport principal in aprecierea acuratetii vizuale, el nu reprezinta un indicator unic pentru a determina acest lucru si nici un instrument de diagnoza pentru alte afectiuni oculare.

A avea o vedere 20/20 nu inseamna neaparat a avea o vedere perfecta, acest raport indicand doar claritatea si acuratetea vederii la acea distanta.

Persoanele cuprinse intre 19 si 40 de ani se bucura de o vedere sanatoasa. Cele mai comune afectiuni pentru acest grup de varsta sunt, de obicei, cazuate de stresul la care ochii sunt expusi prin activitatile zilnice sau traumatisme.

Ziua Mondiala a vederii este marcata anual, in cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie. Aceasta zi reprezinta o manifestare in care se ia act de problemele de vedere, dar si modalitatile de prevenire.

Daca nu l-ati gasit din primele cinci secunde, priviti mai jos: