Radio Simplu

Singurul copil născut în zona contaminată din Cernobîl: Simbolul renașterii după cataclismul nuclear

Mariyka Sovenko s-a născut în urmă cu 19 ani în zona contaminată din Cernobîl. Părinții ei au refuzat să plece într-un loc mai sigur întrucât autoritățile nu le-au oferit o altă casă.

Mariyka, așa cum îi scriu numele ziarele occidentale, sau Marika, așa cum este numele ei ucrainean, a fost singurul bebeluș care s-a născut în zona de excludere de la Cernobîl, instituită după dezastrul din 1986. Astăzi, ea este o tânără sănătoasă și se apropie de a 20-a sa aniversare.

Mariyka Sovenko a venit pe lume la un deceniu după explozia de la Cernobîl. Tatăl fetei, Mikhail, era pompier, iar în noaptea exploziei a fost chemat să intervină la reactorul 4 al centralei nucleare. Mama sa, Lidia, nu și-a dat seama că este însărcinată până când a născut-o, ajutată de soțul ei. Acesta i-a tăiat cordonul ombilical și i-a făcut prima baie.

Fetița a venit pe lume în zona de excludere după ce părinții au refuzat să se mute, întrucât nu li s-a oferit o locuință. Nașterea a fost inițial ținută ascunsă de autoritățile încurcate de rezistența unor localnici care au continuat să trăiască în zonă, dar informația a devenit publică după ce interesul pe această temă a crescut, scrie ziarul britanic The Daily Express.

După ce vestea nașterii fetiței s-a răspândit, Lidia își amintește că ea și soțul său au fost tratați ca niște criminali pentru că au făcut un copil în zona contaminată, dar au continuat să trăiască acolo, ignorând avertismentele autorităților sanitare.

Acestea le-au pus în vedere că sunt direct răspunzători de soarta copilului pe care îl hrăneau cu laptele muls de la o vacă pe care o duceau să pască pe pajiștile iradiate și lăsându-l să se scalde în pâraiele în care peștii aveau doze ridicate de radiații.

De-a lungul anilor, au apărut și zvonuri la care cei doi părinți au fost nevoiți să răspundă: „Dacă oamenii cred că ea este un mutant sau că are două capete, se înșală. Este un copil minunat și absolut sănătos, după cum se poate vedea”, a declarat mama fetei într-un interviu.

Într-un interviu din 2006, Mariyka spunea că singura sa problemă este că se simte singură fiindcă nu are cu cine se juca într-o zonă în care vizitatorii nu puteau pătrunde fără măsuri speciale de protecție. „Mi-aș dori să fie aici măcar încă un copil.

I-aș arăta locurile de lângă casa mea și satul, ne-am distra împreună”, spunea ea.

Astăzi în vârstă de 19 ani, Mariyka este studentă la Kiev și speră să se angajeze în industria hotelieră. Ca să-și plătească studiile, ea lucrează într-un bar. Ea a vorbit pentru Daily Express despre situația sa și, cu toate că s-a dovedit destul de reținută în privința trecutului său, a spus că se simte bine: „Sunt bine, muncesc. Mă întrețin singură. Asta-i tot”, a spus ea.

„Nu o interesează să fie unică prin faptul că s-a născut la Cernobîl. Dimpotrivă! Este un stigmat faptul că s-a născut acolo”, a povestit o prietenă despre Mariyka.

Mariyka trăiește în afara zonei de excludere, dar cere periodic permis de intrare pentru a-și vizita mama, acum în vârstă de 66 de ani, care încă trăiește acolo. Aceasta a confirmat că fiica sa este sănătoasă și se mândrește că e pe picioarele ei după ce a venit pe lume într-un fel unic. „Oamenii de aici cred că Mariyka este un simbol al renaşterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu pe care îl interpretează drept o binecuvântare că trăiesc aici şi că viaţa revine în aceste locuri”, a declarat mama tinerei.

Într-un fel, Mariyka confirmă că viața renaște la Cernobîl, la 43 de ani după dezastrul nuclear care a răvășit natura din regiune.

Natura se reface încet-încet, în zonă fiind observați cerbi, căprioare, mistreți și lupi, precum și păsări și flori rare, notează Daily Mail.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01:23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate.

Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Conducerea fostei Uniuni Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, abia la patru ani după accident.
Dezastrul nuclear este subiectul uneia dintre cele mai recente şi mai de succes producţii ale postului HBO, serialul „Cernobîl”, care a depășit în popularitate „Game of Thrones”.
Părinții fetei au continuat să reziste la presiunile autorităților, iar Mariyka a părăsit casa abia de la vârsta de șapte ani, când a început să meargă la școală.