Radio Simplu

Cât de legală este termoscanarea? Judecătorul Cristi Danileț: Nu este nicio încălcare a drepturilor omului

Judecătorul Cristi Danileț a explicat la Digi24 că din punct de vedere legal nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituții sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătății oamenilor.

„M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislația cu privire la sănătate, la drepturile pacientului și constat că mulți vorbesc, dar puțini cunosc. În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pe care cu toții trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaților în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi de covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur și simplu este o măsură de precauție, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare.

Trebuie să avem în vedere că un om poate fi periculos pentru al om în aceste zile, pentru că s-ar putea să poarte germenii acestei boli îngrozitoare și atunci, cumva, trebuie să găsim o soluție să ne păzim. Distanțarea socială este o soluție, spălarea pe mâini este o altă soluție, purtarea măștii încă una și, mai nou, termoscanarea.

Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

Explicația medicală. De ce 37,3 grade și ce legătură are cu noul coronavirus

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central, a explicat pentru Europa Liberă că termoscanarea nu este „o metodă perfectă”, dar că prin furnizarea unor date concrete, ajută la eliminarea unor riscuri. Totuși, nu mereu temperatura are legătură cu noul coronavirus.

„Ideea este să îi identifici pe cei care au febră, fără să însemne obligatoriu că acel om are coronavirus. Poate să aibă o infecție urinară sau altă boală acută febrilă. Te ajută când e temperatura crescută, dar nu te ajută când omul acela are temperatură normală, dar are coronavirus. De aceea, în interior, trebuie să respectăm și celelalte măsuri de protecție – masca facială, igiena mâinilor, toate celelalte. Temperatura nu este specifică infecției cu coronavirus, poate fi vorba de cu totul altă afecțiune. Și invers, în cazul Covid-19, 20-30% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice”.

Specialistul în boli infecțioase arată că manevrarea unui termometru cu infraroșu, fără contact, așa cum sunt cele folosite deja la intrarea în magazine, dar și peste tot în lume prin aeroporturi, nu depinde de prezența unui specialist.

„Dumneavoastră acasă aveți vreo școală deosebită când vă luați temperatura? Nu cred că pentru măsurarea temperaturii avem nevoie de o persoană calificată. Să fim serioși, tendința este de a tehnologiza foarte mult lucrurile. Aparatul își face singur treaba, dar trebuie să fie un termometru avizat, să aibă certificate de calitate și să fie corect calibrat”, spune Valeriu Gheorghiță.

Limita de 37,3 grade are o explicație, mai arată medicul infecționist. Chiar dacă febra, din punct de vedere medical, se instaurează la 38 de grade, intervalul subfebril de 37,3-38 de grade indică prezența unei afecțiuni. Desigur, nu neapărat COVID-19.

„Există un ritm circadian al temperaturii corpului. Dimineața, în general, temperatura este mai scăzută decât în a doua parte a zilei și seara, când temperatura de bază poate ajunge la 37,2 sau 37,3. De asemenea, există un ritm biologic care se corelează cu variația temperaturii. Sunt situații, cum e cazul femeilor, care în a doua parte a ciclului de menstruație înregistrează creșterea temperaturii de bază cu 0,5 grade – în loc de 36,5 au 37 în mod normal”, explică Valeriu Gheorghiță.

Au existat mai multe mărturii, în spațiul online, despre valori anormal de mici ale temperaturii, înregistrate la intrarea în magazine, lucru care a creat ideea că aceste teste ad-hoc sunt eronate. Nu este neapărat așa, arată medicul infecționist pentru Europa Liberă, o simplă explicație fiind că acele aparate arată temperatura la nivelul pielii.

„Nu e un semn că nu se măsoară cum trebuie. Acel termometru cu infraroșu măsoară temperatura exterioară, de la nivelul pielii. Și atunci un om care vine de afară are pielea mai rece decât temperatura corpului. Găsim aceste temperaturi aparent aberante, de 34, 35 de grade, dar aceea este temperatura la nivelul pielii. Când avem valori la limită sau un pic peste limita admisă, unde nu știi dacă e febră sau nu, se recomandă ca persoana respectivă să stea în repaus 5 minute și ulterior să fie termoscanată din nou. Dacă e vară, e cald, poate fi o creștere tranzitorie a temperaturii corpului, pentru că mecanismele de răcire nu au fost destul de eficiente”, spune doctorul.

Nu în ultimul rând, testarea poate fi și ușor păcălită, dacă cineva chiar ar avea acest scop, prin administrarea de medicamente antitermice.