Radio Simplu

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe acest lucru! Se schimbă legea și trebuie să o aplicați

Legea asociației de proprietari a fost actualizată la începutul anului 2020. Astfel că, asociațiile de proprietari funcționează în baza unei noi legi. Printre schimbări se află unele noutăți cerute de către cei care se organizează legal și corect. Drept urmare, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le reținem la acest capitol, pentru anul în curs. Iată ce spune legea asociației de propretari pe înțelesul tuturor.

Pentru cei care nu știu, legea asociaților de proprietari este vlabilă în cazul proprietarilor, chiriașilor, asociaților de proprietary, dar și asociațiilor de chiriași din condominii. Continutului-cadru al statutului asociatiei de proprietari si al regulamentului condominiului a fost aprobat. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial pe 25 februarie 2019.

-Este foarte important ca asociațiile să se ocupe de tot ceea ce înseamnă administrarea întreținerea, repararea , reabilitarea sau modernizarea blocului în care locuiesc. Toate aceste decizii se iau în funcție de hotărârea celor care fac parte din asociație.

– Aceste hotărâri se iau în urma unei adunări generale, la care trebuie să participle toți care fac parte din asociație. În urma unei legi din 2018, președintele asociației nu mai poate lua decizii în numele tuturor. Reprezentarea se face prin procură scrisă și neapărat semnată. Este un fel de hotărâre comună între membri pentru ca decizia să fie luată.

– Președintele asociației și un număr par de membri trebuie să organizeze o astfel de ședință cel puțin o data sau de două ori pe an. În funcție de cim este necesar.

Fie că este vorba despre discuțiile cu privire la recalcularea cotelor-părți indivize rezultate în urma modificărăă apartamentelor sau sufrafețelor din bloc. De asemenea, poate fi vorba despre decizia programului de încasări sau orice altă problemă

– Este foarte important ca membri asociației să urmărească recuperarea datoriilor, dacă este cazul, și de a propune un system de penalizări. Se poate ajunge și la procese în instanță. Tot ce ține de interesele blocului în care aceștia locuiesc, deciziile se iau între președintele asociației și membri lui.

– Ce presupune cheltuielile comune ale condominiului. Ei bine, se referă la cheltuielile pe numărul de persoane ce locuiesc într-un apartament. De asemenea, pe cheltuieli pe consumuri individuale dar și cheltuieli pe cotă-parte indiviză. Tot atât de importante sunt cheltuielile pe beneficiari dar și cheltuieli pe consumatori tehnici. Aici vorbim despre cheltuieli de orice natură.

– De asemenea, trebuie precizat că, proprietarii au obligatia să sesizeze președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces. Fie că este vorba despre căsătorii sau nașteri sau persoanele luate în spațiu.