Radio Simplu

Mi-a scris un bărbat și a avut dreptate să o facă! Mi-a scris așa: „Eu găteam, spălam, călcam, am făcut orice ca să pot creşte bine fetiţa, nu mă ajuta nimeni, dar am putut să fac ceea ce credeţi că doar voi, femeile, ştiţi să faceţi!”

Mi-a scris un bărbat și a avut dreptate s-o facă!

Ideea era că prea urcăm în slăvi femeile, că sunt şi bărbaţi buni pe lume, gospodari şi familişti, însuraţi cu cine nu-i merită.

Că nu suntem perfecte, noi, chiar dacă naştem copii şi ni se pare că lumea întreagă ar trebui să ne fie la picioare pentru asta, chiar dacă ştim să facem ciorbă şi ciulama şi cozonaci şi ni se pare că am făcut tot ce se putea face într-o căsnicie.

Degeaba trudim dacă ne uităm urât la omul care vine acasă, obosit, o oră mai târziu decât trebuia după părerea noastră.

Degeaba ne credem prinţese dacă-l bodogănim şi-i cerem mereu să fie altfel, să fie tandru, să fie nu ştiu cum, să se schimbe în altceva decât cel de care ne-am îndrăgostit.

Bărbatul care mi-a scris avea nevastă şi-un copil. O fetiţă.

Cum necazurile băteau la uşă şi problemele curgeau, au căzut de acord, în bună pace şi cu durere de inimă ca femeia să plece la muncă în afara ţării, pentru o perioadă scurtă.

El a rămas acasă, cu munca lui şi fetiţa pe care-o îngrijea ca pe ochii din cap.

Mi-a scris aşa:

“Eu găteam, spălam, călcam, am făcut orice ca să pot creşte bine fetiţa, nu mă ajuta nimeni, dar am putut să fac ceea ce credeţi că doar voi, femeile, ştiţi să faceţi!”

Văzând că se descurcă bine şi singur, femeia l-a anunţat sec că nu mai vrea să-i fie nevastă, după doar un an şi jumătate de stat prin străini.

Aș fi vrut să-i spun că nu-i aşa, că suntem grozave, că avem mereu grijă de toţi, că nimeni nu ştie mai bine decât noi ce trebuie făcut, că suntem impecabile ca moralitate şi aproape sfinte.

Dar știm bine că nu-i așa! Au şi ei, bărbaţii, dreptate. Nimeni nu e mai grozav decât celălalt!

Viclenia, perversitatea, infidelitatea sunt poate mai greu de acceptat de la o femeie, tocmai pentru că o crezi altfel. De la ea te aștepți să fie cea gingaşă, răbdătoare şi cuminte…

Bărbatul care mi-a scris a crescut singur fata, nu a mai avut legături cu fosta soţie, şi-a văzut de treaba lui şi încă o face, spală, calcă, se gospodăreşte fără ca nimeni să-l critice şi să-ncerce să-l schimbe.

L-a schimbat deja viaţa, l-a ajutat, a scăpat de-o belea!