Radio Simplu

De ce e bine să fie inclus ardeiul iute în meniul persoanelor care îl pot consuma. Reduce inflamaţiile, previne atacul de cord şi ajută la slăbit

Greu de consumat de persoanele mai sensibile, din cauza senzaţiei de arsură pe care o lasă pe limbă şi în cavitatea bucală, ardeiul iute are beneficii pentru sănătate ce nu ar trebui ignorate.

Cunoscută sub denumirea ştiinţifică de capsicum annuum, această plantă face parte din familia capsicum. De alfel, casaicina, substanţa responsabilă de senzaţia de arsură generată de consumul acestui tip de ardei este un inhibator puternic al substanţei P, o neuropeptidă responsabilă cu procesele inflamatorii, după cum notează site-ul prodieta.ro.

Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conţine mai multă capsaicină. În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis şi neuropatie diabetică. La animalele injectate cu o substanţă care provoacă artrita inflamatorie, debutul artitei a fost întârziat, iar inflamaţia a fost mult mai mică, atunci când au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicină. Pentru oameni, un bun exemplu de analgezic local pe bază de ardei iute este plasturele pentru articulaţii care încălzeşte regiunea pe care este aplicat şi ameliorează durerile şi umflăturile.

S-a dovedit ştiinţific că ardeiul roşu iute reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor şi agregarea plachetară, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge. Astfel, consumul frecvent de ardei iute reduce şansele de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Un alt efect benefic al capsaicinei este acela că stimulează termogeneza, un proces care transformă energia în căldură şi care ajută la menţinerea unui metabolism rapid. De aceea, persoanele care sunt la dietă nu ar trebui să ocolească ardeii iuţi, deoarece aceştia ajută la arderea mai rapidă a caloriilor. În plus, cei care îi consumă transpiră mai mult, fapt ce ajută la eliminarea kilogramelor în plus.

Capsaicina stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale. De altfel, capsaicina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de acţiune (capsaicina acţionează mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.

Nu în ultimul rând, se spune despre ardeii iuţi că sunt bun bun afrodisiac pentru bărbaţi. Există, totuşi, şi contraindicaţii. Hemoroizii, inflamaţiile intestinale sunt accentuate de consumul de ardei iute. În aceste cazuri este bine să fie evitată condimentarea alimentelor cu ardei iute. Femeile care alăptează trebuie să excludă din dietă lor ardeiul iute, pentru că poate trece în lapte şi îi poate dă acestuia un gust neplăcut.