Radio Simplu

Rafila a anuntat cand va fi atins varful pandemiei: „Cifra poate fi depasita!”

Doctorul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a anuntat ca varful pandemiei este aproape. El crede ca urmatoarele zile vor fi rezultatul comportamentului romanilor de Paste. In ultimele zile, numarul de cazuri zilnice s-a mentinut constant, la ordinul sutelor. Exista posibilitatea ca acest numarul infectarilor sa explodeze. In acest moment, a fost depasit pragul de 10.000 de persoane contaminate.

Rafila a anuntat cand va fi atins varful pandemiei: „Cifra poate fi depasita!”

Alexandru Rafila a declarat ca varful pandemiei ar putea fi atens la finalul saptamanii viitoare. Zilele ce vor urma, vor demonstra daca romanii au respectat sau nu, de Paste, masurile impuse de autoritati. Daca situatia nu se va modifica prea mult fata de cea din prezent, inseamna ca eforturile de pana acum au meritat. In caz contrar, Romania va fi din nou pusa la incercare.

„Eu cred ca ne apropiem la sfarsitul saptamanii viitoare de acea cifra de 14.000 de cazuri pe care am prognozat-o. Poate fi depasita, pentru ca zilele care urmeaza – maine, poimaine, si zilele saptamanii urmatoare o sa observam daca intr-adevar in perioada de Paste lumea a respectat masurile. Daca va exista o crestere rapida inseamna ca oamenii le-au respectat mai putin. Daca ramanem la acest numar de 400 – 500 zilnic inseamna ca masurile si-au atins efectul.”, a declarat Rafila.

In ceea ce priveste relaxarea masurilor, profesorul sustine ca situatia trebuie tinuta sub control. Oamenii vor avea posibilitatea de a circula fara restrictii, dar vor trebui sa fie in continuare atenti si sa respecte masurile de protectie, distantarea sociala, spalatul pe maini si purtatul mastii sanitare in spatii inchise.

El a declarat ca totul depinde de comportamentul oamenilor, de cat de responsabili vor fi, avand in vedere gravitatea situatiei.

„Daca reusim sa respectam regulile, reluarea activitatii va fi facuta cu succes. Depinde foarte mult de comportamentul nostru, cred ca fiecare suntem responsabili de succesul programului.”, a adaugat Alexandru Rafila.