Radio Simplu

Italia ar putea interzice accesul românilor în țară, pentru că avem prea multe cazuri de coronavirus

După trei luni de carantină și sacrificii uriașe, Italia a reușit să aplatizeze curba epidemiologică a coronavirusului. Unitățile de terapie intensivă, până de curând luate cu asalt de pacienți aflați în stare critică, s-au golit în sfârșit.

UPDATE 14:30 Italia a interzis joi intrarea pe teritoriul său a persoanelor din Serbia, Kosovo şi Muntenegru, pentru a evita primirea de cazuri de coronavirus, informează Agerpres care citează Reuters.

Intrarea în Italia este interzisă pentru toţi cei care s-au aflat în cele trei teritorii în ultimele 14 zile.

Ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, a declarat că ”în lume epidemia este în cea mai grea fază. Avem nevoie de atenţie maximă pentru a apăra progresele făcute până acum’.

Numărul cazurilor noi de infectare a scăzut, iar decesele au fost reduse la minimum. Cu toate acestea, experții italieni avertizează că un al doilea val ar putea da peste cap toate eforturile de până acum, potrivit presei din peninsulă.

Aceștia spun că Italia riscă să importe cazuri de coronavirus de pe trei „fronturi fierbinți”, care au înregistrat „episoade îngrijorătoare în ultimele zile”: zona balcanică, Asia de Sud-Est și zona mediteraneană.

În centrul atenției este zona balcanică, unde coronavirusul a început să se răspândească mai rapid ca niciodată, ceea ce a produs focare periculoase. Cu alte cuvinte, un al doilea val clasic a lovit în plin zona balcanică, inclusiv în acele state în care numărul cazurilor de coronavirus scăzuse considerabil, spun experții italieni.

Autoritățile italiene au fost alertate după ce un antreprenor din Vicenza a ieșit pozitiv la testul de coronavirus după ce s-a întors din Serbia. Bărbatul ar fi fost infectat de o tulpină de coronavirus mai agresivă decât cea existentă pe teritoriul italian.

Ministerul Sănătății din Italia monitorizează cu atenție România, Croația, Bulgaria și Serbia. La Repubblica a scris că este posibil ca aceste țări să fie plasate pe „lista neagră”, pe care se află în prezent 13 state cu interdicţia de a intra în Italia.

Italia a interzis joia trecută intrarea în ţară a persoanelor provenite din Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia şi Herzegovina, Chile, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru şi Republica Dominicană.

Însă autorităților italiene nu le va fi ușor să se facă un astfel de pas, deoarece este vorba despre state membre ale Uniunii Europene, sau fac parte din spațiul Schengen. Eventuale restricții ar putea crea tensiuni cu Bruxelles-ul, într-un moment în care se discută ajutoare economice care urmează să fie distribuite membrilor zonei euro.

Desigur, dacă situația s-ar agrava, Roma ar interzice intrarea în Italia cetăţenilor care provin din țările balcanice și ar impune carantinarea obligatorie a tuturor italienilor care se întorc din noile zone periculoase.

Românii sunt cea mai numeroasă categorie de imigranți din Italia. Peste 1,2 milioane de conaționali locuiesc în peninsulă, a comunicat luni Institutul naţional de statistică (Istat).

Sursa: S.P.