Radio Simplu

”Legea mirosurilor” intră în vigoare de astăzi! Îţi poţi lua o amendă uriaşă dacă mai faci aşa ceva!

Firmele care au activități ce poluează olfactiv riscă amenzi usturătoare. De asemenea, şi persoanele fizice sunt luate în vizor, dacă au vecini sensibili la mirosurile de mâncare.

Pentru nerespectarea obligațiilor din ”Legea mirosurilor” sunt prevăzute amenzi care ajung până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 100.000 de lei pentru persoanele juridice. În unele cazuri, se poate ajunge chiar până la închiderea activității acestora.

Legea a fost puternic contestată de multe persoane, însă agreată de altele, în special de administratorii blocurilor unde gospodinele gătesc, mai mereu, cu usile apartamentelor deschise. ”Legea mirosurilor” face referire și la firmele care poluează olfactiv. Acestea sunt obligate să dețină sisteme proprii de monitorizare a disconfortului creat de miros, precum și un plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort.
Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Legea a fost publicată, marți seara, în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de astăzi. Însă există și o problemă. Mai exact, cadrul legal este incomplet și nu se poate aplica. Guvernul trebuie să vină cu o hotărâre prin care să completeze litera legii, altfel noile obligații nu se pot aplica. Multe dintre prevederile ”legii mirosurilor” vor putea fi aplicate doar dacă autoritățile vor pune la dispoziție modele de documente și metodologii necesare.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului (Legea Mirosurilor) a fost adoptată în 17 iunie de Camera Deputaţilor, cu 309 voturi „pentru” şi o abţinere.