Radio Simplu

Doliu uriaș în lumea muzicii. O mare vedetă a încetat din viață. Care au fost cauzele decesului

Doliu uriaș în lumea muzicii. O mare vedetă a încetat din viață în urmă cu câteva zile. Acesta era extrem de cunoscut ca o cunoscută figură a jazz-ului american. Care au fost cauzele decesului?

Este vorba despre saxofonistul Hal Singer, o cunoscută figură a jazz-ului american care a cântat împreună cu Ray Charles şi Billie Holiday.

Artistul a încetat din viață marţi la vârsta de 100 de ani, în regiunea Parisului, iar anunțul a fost făcut joi de primăria din Chatou (Yvelines), unde muzicianul locuia de 20 de ani.

Potrivit sursei citate, Hal Singer ”a murit în pace”, alături de toți cei dragi din viața sa. Legat de cauzele morții, acest lucru nu a fost încă făcut public.

„Regretăm să vă informăm despre moartea lui Hal Singer la 18 august 2020, la vârsta de 100 de ani. Slăbit în ultimii ani, Hal Singer a murit în pace, înconjurat de soţia şi de familia sa”, a anunţat primăria din această suburbie a Parisului, fără a preciza cauzele morţii, relatează AFP,citat de agerpres.

Cine a fost Hal Singer
În cei 70 de ani de carieră, muzicianul născut pe 8 octombrie 1919 la Tulsa, în Statele Unite, a înregistrat aproape o sută de discuri, mai întâi peste Atlantic, apoi în Franţa, unde s-a mutat în 1965, potrivit biografiei de pe site-ul său.

În 1942, pe celebra „52nd Street” din New York, el a cântat alături de Don Byas, Roy Eldridge, Red Allen sau chiar Billie Holiday după debutul în orchestrele de culoare din sud-vestul american.

Turneele sale internaţionale l-au adus în America Latină, Africa şi Asia, după ce a făcut turul sălilor de concerte americane, în compania unor nume mari precum Ray Charles.

De asemenea, în 1989, Hal Singer a interpretat propriul său rol în „Taxi Blues”, în regia regizorului rus Pavel Lunghin, care a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes în anul următor.

Artistul a fost săsătorit cu o franţuzoaică, Hal Singer și a decis să se stabilească la Chatou în 2002, iar câțiva ani mai devreme, în 1999 fusese numit Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă dimineaţă, în cea mai strictă intimitate, a declarat primăria pentru AFP.