Radio Simplu

Situație profund îngrijorătoare în Rusia. Bogdan Aurescu trage un semnal de alarmă

Conform celor scrise pe Twitter de ministrul român al Afacerilor Externe, situaţia liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi este una „profund îngrijorătoare”. Bogdan Aurescu subliniază că este necesară „o anchetă imparţială privind presupusa sa otrăvire”.

„Situaţia liderului opoziţiei ruse Navalnîi este profund îngrijorătoare. Trebuie întreprinse toate acţiunile pentru a îi fi asigurată cea mai bună îngrijire medicală, în concordanţă cu dorinţele familiei sale, şi, de asemenea, să fie asigurată o anchetă imparţială privind presupusa sa otrăvire”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a fost internat joi într-un spital din Siberia, după ce avionul în care se afla acesta a aterizat de urgenţă. Purtătoarea sa de cuvânt a susţinut că este vorba despre „otrăvire”.

Participarea lui Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe. Pe agenda de discuții a fost inclusă situaţia din Mediterana de Est şi Belarus.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a informat cu privire la ultimele evoluţii din Liban şi Venezuela.

Legat de situaţia din Mediterana de Est, miniştrii europeni au dezbătut posibile soluţii pentru detensionarea situaţiei generate de disputele privind delimitările şi forajele maritime din această zonă. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, alături de ceilalţi miniştri care au luat cuvântul, solidaritatea faţă de Grecia şi Cipru şi şi-a manifestat îngrijorarea faţă de tensiunile recente, făcând apel la calm, dezescaladare şi dialog direct între părţi.

Acesta subliniat sprijinul României pentru acest proces, evidenţiind expertiza ţării noastre în domeniul delimitărilor maritime şi capacitatea de a înţelege particularităţile regiunii. A arătat în acest context că orice soluţie trebuie găsită prin mijloace exclusiv paşnice, prin negociere pe baza intereselor legitime ale părţilor şi a dreptului internaţional aplicabil sau prin utilizarea instanţelor internaţionale, cum este Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

A informat totodată despre dialogul telefonic cu omologul său turc din data de 13 august şi a exprimat sprijinul pentru iniţiativele în curs de natură a facilita dialogul părţilor implicate.

Trebuie menționat că şeful diplomaţiei române a reiterat utilitatea menţinerii unui dialog constructiv între Uniunea Europeană şi Turcia, care rămâne un partener-cheie şi un vecin strategic al UE. Oficialul român s-a alăturat omologilor din statele membre ale UE şi Înaltului Reprezentant Josep Borrell în concluziile potrivit cărora avansarea spre o soluţie trebuie să se bazeze pe solidaritate, negociere directă între părţi şi dezescaladare imediată a tensiunilor.

Ministrul român al afacerilor externe a exprimat o preocupare aparte faţă de violenţele din Belarus urmare alegerilor prezidenţiale din 9 august, evaluând ca fiind inacceptabilă degradarea situaţiei drepturilor omului în această ţară şi nerespectarea standardelor electorale.

De asemenea, a făcut apel la încetarea imediată a violenţelor împotriva protestatarilor paşnici, la eliberarea persoanelor deţinute ilegal în urma protestelor post-electorale şi a susţinut iniţierea unui dialog de substanţă între guvern, opoziţie şi societatea civilă, ca singura soluţie pentru reducerea tensiunilor.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat și că trebuie identificate cele mai bune modalităţi pentru a demonstra solidaritatea şi sprijinul UE cu şi faţă de cetăţenii din Belarus şi pentru a sprijini societatea civilă din Belarus. A subliniat în acelaşi timp că este necesar ca UE să-şi menţină poziţionarea de principiu faţă de situaţia din Belarus, ceea ce presupune, astfel cum au arătat şi alţi omologi în cadrul dezbaterii, inclusiv demersuri de sancţionare a celor responsabili de violenţele împotriva cetăţenilor paşnici.