Radio Simplu

Ministerul Finanțelor a împrumutat peste 70 de milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice continuă seria împrumuturilor de la bănci. De această dată, la finalul acestei săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, 75 de milioane de lei de la bănci.

Această sumă a fost una suplimentară față de licitaţia de joi, când a împrumutat 500 milioane de lei, la o dobândă de 3,73% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 59 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În ceea ce privește valoarea nominală a emisiunii suplimentare, aceasta a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 275 milioane de lei.

Totodată, în luna august a acestui an, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 3,45 de miliarde de lei, din care 3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, mai mică faţă de cele 5,3 miliarde de lei programate în iulie, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Aproape 130 de milioane de lei
Suma împrumutată vineri este cu mult mai mică față de cea împrmutată la începutul acestei săptămâni. Luni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 124,5 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 133 de luni, la un randament mediu de 4,19% pe an.

Totodată, marţi a fost programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Legat de valoarea nominală a emisiunii din prima zi a acestei săptămâni, aceasta a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 173,5 milioane de lei, mai arată datele publicate de Banca Națională a României.