Radio Simplu

Nelu Tataru anunta noi reguli! Se aplica din septembrie

Noi reguli din Septembrie. Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a facut noi declaratii luni seara. Tataru a spus ca elevii din clasele mici ar trebui sa poarte masca in mod obligatoriu. Aceasta masura ar trebui pusa in aplicare „poate de catre cei care pregatesc acest moment”.

„Distanta de un metru este relativa ca niste copii de clasa I, a II-a sau a III-a sa o poata respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei masti care trebuie sa existe. Avem aglomerarile acestor copii in pauze, in curtile scolilor. Masca trebuie sa vina ca o regula adusa in joaca, poate, de catre cei care pregatesc acest moment. Este o regula pe care trebuie sa o mentinem”, a declarat Nelu Tataru.

Ministrul a mai spus ca exista trei scenarii care vor fi aplicate in functie de localitate, judet si scoli.

„Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate isi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplica in functie de aceasta zona si de particularitatea acelei scoli pentru fiecare judet in parte. DSP, Inspectoratele Scolare Judetene, Comitetele Judetene pentru coordonarea interventiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasa in parte. Noi am vrea sa se faca scoala fata in fata. Nu putem, avem scenariul doi in care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene sa participe. Celelalte clase sa participe prin rotatie, odata la doua saptamani, cuplat cu online, astfel incat sa poata parcurge materia”, a mentionat ministrul Sanatatii.

Pentru invatamantul superior, ministrul a spus ca sunt in pregatire la minister ultimele norme pentru „desfasurarea lucrarilor practice, precum si pentru cazarea in caminele studentesti”, acestea fiind gata „cam intr-o saptamana”.

Regulile sanitare care vor trebui respectate la alegerile locale, el a spus ca Ministerul Sanatatii pregateste o Hotarare de Guvern „in care sa facem acel necesar pentru fiecare sectie de vot”.