Radio Simplu

„Cel mai probabil vor orbi până la jumătatea vieții”. O familie călătorește prin toată lumea pentru copiii lor, înainte de a fi prea târziu

După ce au aflat că trei dintre cei patru copii ai lor vor orbi, părinții decid să plece alături de aceștia într-un tur al lumii. De ce? Ei bine, vor să le creeze cât mai multe „amintiri vizuale” înainte de a fi prea târziu…

Canadienii Edith Lemay și Sebastien Pelletier au rămas șocați atunci când au aflat că micuții lor vor orbi. Mia (12 ani), Colin (șapte ani) și Laurent (cinci ani) au fost diagnosticați cu retinită pigmentară, o afecțiune genetică a ochilor care provoacă pierderea treptată a vederii, iar medicii nu au fost deloc optimiști în legătură cu o posibilă vindecare. Pe scurt: cei trei vor orbi până la jumătatea vieții și nu se poate face nimic pentru a opri acest lucru.

Totuși, celălalt fiu al cuplului, Leo, în vârstă de 9 ani, nu suferă de aceeași problemă ca frații lui.

Calvarul a început în urmă cu mai mulți ani, atunci când Mia avea doar trei anișori. Ea a fost primul copil al cuplului care a primit groaznicul diagnostic. Ulterior, frații ei, Colin și Laurent au început să prezinte aceleași simptome. În anul 2019 au fost, la rândul lor, diagnosticați cu retinită pigmentară.

„Nu știm cât de repede va evolua, dar ne așteptăm ca ei să fie complet orbi până la jumătatea vieții.”, au spus părinții, care sunt căsătoriți de 12 ani.

Pentru a se asigura că micuții lor vor vedea întreaga lume înainte de a orbi, Edith Lemay și Sebastien Pelletier s-au hotărât să pornească într-o lungă excursie alături de aceștia. Scopul lor este de a le crea cât mai multe „amintiri vizuale” înainte de a-și pierde vederea pentru totdeauna. Este de așteptat ca Mia, Colin și Laurent să orbească în jurul vârstei de 30 de ani.

„M-am gândit: „Nu am de gând să-i arăt un elefant într-o carte, ci am de gând să îi duc să vadă un elefant adevărat”, a declarat Edith pentru CNN Travel.

„Și am de gând să le umplu memoria vizuală cu cele mai bune și mai frumoase imagini pe care le pot vedea”, a mai adăugat ea.

„Dat fiind diagnosticul, e clar o urgență. Sunt lucruri minunate pe care le poți face acasă, dar nu există nimic mai frumos decât să călătorești. Nu doar peisajele, ci și culturile și oamenii diferiți”, a spus Sebastien.

Familia canadiană a pornit deja într-o aventură în jurul globului pământesc și nu are de gând să se întoarcă acasă, în Quebec, decât peste șase luni. Excursia lor în partea de est a Canadei a început în iulie 2021, iar în martie 2022, părinții și copiii au plecat în turneu în Namibia.”Ne concentrăm asupra obiectivelor turistice. Ne concentrăm, de asemenea, foarte mult pe faună și floră. Am văzut animale incredibile în Africa, dar și în Turcia și în alte părți. Așa că încercăm să-i facem să vadă lucruri pe care nu le-ar fi văzut acasă și să aibă parte de cele mai incredibile experiențe.”, a mai mărturisit tăticul.

Ulterior, au mers din Mongolia până în Indonezia și chiar și-au pregătit o listă cu activități pe care vor să le bifeze în aventura lor. Copiii își doreau să călărească cai și să bea suc în timp ce stau pe o cămilă.

Pentru a putea face posibile astfel de călătorii, cuplul a început să economisească bani. În plus de asta, din fericire, compania pentru care lucra Sebastien și la care deținea acțiuni a fost cumpărată și astfel s-a ales cu fonduri pentru excursii.

„A fost ca un mic cadou din partea vieții. Ca și cum, „iată banii pentru călătoria ta”, a spus bărbatul, care lucrează în domeniul logisticii medicale.

Sebastien și Edith își țin prietenii și fanii la curent în legătură cu călătoriile lor prin intermediul paginilor personale de socializare. Aceștia distribuie momente importante din aventurile lor pe Facebook și pe Instagram și chiar se bucură de sprijinul și aprecierea internauților.”Nu știm niciodată ce îi va impresiona. Ei văd căței pe stradă și consideră că este cel mai bun lucru din viața lor”, a povestit Edith, referindu-se la lucrurile care îi încântă pe copiii ei.

„Această călătorie ne-a deschis ochii la multe alte lucruri și vrem cu adevărat să ne bucurăm de ceea ce avem și de oamenii care ne înconjoară”, a spus Sebastien.

În timp ce își pregătesc copiii pentru provocările care le vor schimba viața și îi ajută să dobândească abilități de supraviețuire, părinții rămân, totuși, optimiști și speră că aceștia nu vor orbi niciodată.

„Să sperăm că știința va găsi o soluție. Ne rugăm pentru asta. Dar știm că s-ar putea întâmpla, așa că vrem să ne asigurăm că copiii noștri sunt pregătiți să facă față acestor provocări.”, a zis Sebastien.

„Vor trebui să fie foarte rezistenți pe tot parcursul vieții lor”, a mai spus mămica, adăugând că micuții ei vor trebui să își schimbe constant modul de a trăi pe măsură ce își vor pierde din vedere.

Mia, de exemplu, a înțeles ce presupune diagnosticul ei și știe că va orbi la un moment dat, însă cei doi frați mai mici ai săi încă nu sunt conștienți de cum va arăta viitorul lor.

„Cel mic m-a întrebat: „Mami, ce înseamnă să fii orb? Voi conduce o mașină? El are cinci ani. Dar, încet-încet, înțelege ce se întâmplă. A fost o discuție normală pentru el, dar pentru mine a fost sfâșietor”, a mai zis Edith.

„Indiferent cât de grea va fi viața lor, am vrut să le arăt că sunt norocoși doar pentru că au apă curentă în casă și pentru că pot merge la școală în fiecare zi cu cărți frumoase și colorate”, a concluzionat mămica.