Radio Simplu

Cum ne pot afecta radiografiile sănătatea

Atunci când suferim de anumite afecțiuni medicii ne recomandă să facem diferite analize. Printre acestea se numără și razele X. Ele sunt niște radiații electromagnetice datorită cărora pot fi văzute foarte clar organele pentru un diagnostic mai precis.

Datotită lor se scunosc cazuri fericite în care au fost salvate vieți omenești. Dar până în ce punct radiografiile ne fac doar bine?

În acest articol vei afla răspunsul la întrebarea dacă există între radiografiile prea dese sau între cele făcute la anumite tipuri de aparate o legătură cu apariția cancerului.

Această idee a apărut după bomba de la Hiroshima, atunci când peste 300 de mii de oameni au suferit din cauza radiațiilor nucleare. O altă idee care se vehiculează este aceea că iradiația este foarte folosită atunci când se tratează unele forme de cancer.

După analizarea tuturor acestor aspect este evident că radiația poate să facă sau bine sau rău în funcție de tipul ei, dar și de concentrația pe care o are. Din păcate, în afară de radiația nucleară pe care noi oamenii simpli nu o putem controla, mai există și un fel de radiție cu care suntem nevoiți să luptăm zilnic.

Cu ea s-au confruntat oamenii încă din cele mai vechi timpuri, inclusiv pe timpul dinozaurilor. În fiecare zi suntem nevoiți să avem de a face cu aceasta. Le întâlnim inclusiv în casele noastre la cuptorul cu microunde, la toate dispozitivele cum ar fi laptopul sau telefonul mobil.

Afară, avem razele ultraviolet de care știm că e nevoie să ne ferim cât mai mult, dar despre care mai știm și că nu sunt atât de periculoase ca cele cosmice de exemplu.

Așa există tomografiile care au progresat foarte mult, dar are încă ne mai oferă din necesarul de radiații pentru un an întreg. Medicii ne recomandă ca doar în cazuri extreme să ajungem la limita de 2 tomografii și 3 radiografii într-un singur an.

Altfel, riscăm să ajungem într-o zonă foarte nocivă pentru sănătatea noastră. Chiar dacă avem nevoie de aceste examene medicale pentru o sănătate mai bună, totuși nu trebuie să uităm despre faptul că ele își pun o ampreuntă negative asupra structurii AND-ului nostru.

În cazul particular al femeilor avem încă o serie de analize la care trebuie să fim foarte atenți. Este vorba despre mamografii. Specialiștii fiind de părere că ele sunt foarte periculoase chiar și decât radiografiile.

Dar trebuie pe de altă parte, luată în calcul mereu și ideea că nivelul de radiație nu poate fi mereu la fel. El depinde foarte mult de tipul de investigație și de tipul de aparat folosit, și nu în ultimul rând de calitatea acestuia.

Cele mai sigure sunt aparatele mai noi, așa cum este și firesc, pentru că ele iradiază corpul uman de câteva ori mai puțin decât variantele lor clasice. Trebuie să îți ții mereu medical de familie la current cu ce investigații faci fără sfatul lui pentru că excesele în acest caz sunt devastatoare.

Vorbim despre mutații genetice sau anumite tipuri de cancer. Persoanele foarte tinere în general trebuie să evite cât pot aceste examene medicale.