Radio Simplu

5 dintre cele mai scumpe materiale din lume

Oamenii au crezut, pentru multe secole, că aurul este unul dintre cele mai scumpe materiale din lume. Însă, această percepție este una total greșită. Mai mult, aurul nu se află nici măcar între primele trei cele mai scumpe materiale. Substanțele care au într-adevăr prețuri exorbitante nu sunt foarte cunoscute de oamenii de rând.

Unele dintre ele sunt chiar produse în laborator, însă prețul pentru un singur miligram ajunge la câteva zeci de milioane de dolari.

Astfel, acestea sunt 5 cele mai scumpe materiale din lume:

1. Antimateria – 62,5 trilioane de dolari/gram

Antimateria este cea mai scumpă substanță de pe Pâmănt. Producerea unui singur miligram din acest material costă nu mai puțin de 25 de milioane de dolari. În teorie, vom putea folosi Antimateria pe post de combustibil pentru navetele spațiale în viitor.

2. Californiu – 25 – 27 de milioane de dolari/gram

Aceasta este cel mai scump element chimic din toate timpurile. Califoriniu a fost sintetizat doar o singură dată de la descoperirea sa, în 1950.

3. Diamantul – 55.000 de dolari/gram

Cea mai faimoasă piatră prețioasă de pe Pământ este diamantul, de asemenea cunoscut și drept cel mai bun prieten al doamnelor.

4. Tritiu – 30.000 de dolari/gram

Acest gaz este folosit pentru iluminare. Pentru a produce o livră din această substanță costă nu mai puțin de 15 milioane de dolari.

5. Taaffeite – 20.000 de dolari/gram

Taafeite-ul este o piatră prețioasă de culoare violet, roz, roșu sau alb. Este de un milion de ori mai rar decât diamantele, ceea ce îl face legendar.