Radio Simplu

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri ale lunii mai

Se spune că lunile mai și iunie sunt cele în care Raiul coboară pe pământ și înverzește totul. Dar cele două luni sunt totodată un amestec de superstiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie din cele mai vechi timpuri.

Plouă în mai, avem mălai!

Denumită popular și Florar, luna mai, cea în care natura explodează și totul freamătă de viață este una dintre cele mai active luni în agricultură și acum există șansa unei recolte bune. Potrivit unei superstiții, plouă în mai, avem mălai.

Tot în această lună se strâng turmele de oi și vaci pentru a fi duse la stână, în transhumanță iar în unele regiuni ale țării, mai ales în cea montană, se face și măsura oilor. Și asta nu e tot.

Dacă la începutul lunii gospodarii mai au încă vin din recolta trecută în butoaie, trebuie să-l scoată și să-l trateze pentru că altfel, spune legenda, acesta se va strica. Tradiția populară spune totodată că cine va bea din acest vin va fi ferit de boli în decursul anului.

Nu se fac nunți

O altă superstiție foarte cunoscută se referă la faptul că în luna mai nu se fac nunți și nu e bine ca femeile să nască prunci, pentru că este o lună total neprielnică pentru aceste două importante evenimente.

Și asta pentru că tradiția spune că dacă te vei căsători, mariajul se va duce ca florile de mai. Bătrânii cred cu tărie că dacă în serile de mai apare roua și e timp răcoros, atunci va fi și fân și belșug dar și vin.

Și tot aceștia afirmă că dacă în mai năpădesc gândacii, atunci va fi un an mănos. Tot un an roditor prevestesc și furtunile cu tunete și fulgere din luna mai. Ca semn al fertilității și sănătății, în mai ușile caselor se împodobesc cu crenguțe înverzite.

Acestea se păstrează până la seceriș când se folosesc la foc pentru coacerea pâinii. Și ca să fie casa păzită de trăznete, gospodinele pun leuștean la ferestrele caselor.