Radio Simplu

Vacanța la mare: cum să te fereşti de infecţii ale aparatului genital

acanța la mare e atât de aproape, sau cel puțin asta preferăm să ne amintim zi de zi pentru a trece peste zilele obositoare de la job. Salivăm la gândul zilelor petrecute la plajă, la mirosul de loțiune de protecție solară, la cocktailurile delicioase și, firește, la bronzul minunat cu care ne vom alege și în această vară.

Însă concediul de la mare mai are și o parte întunecată: infecțiile aparatului genital. Cea mai comună e candidoza, iar fenomenul recurenței sale se dovedește mai mult decât îngrijorător. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cele mai bune metode pentru a o preveni!

Vară fără disconfort și infecții genitale: 12 măsuri preventive
Nu e de mirare că vara este un regal al infecțiilor genitale: transpirația, umezeala costumelor de baie, căldura sunt practic cele mai bune prietene ale bacteriilor, care se înmulțesc într-o veselie. Dar mai există și alți factori care „favorizează” instalarea infecțiilor pe timp de vară: consumul excesiv de dulciuri (s-a demonstrat faptul că zahărul crește recurența candidozei), lenjeria intimă cât mai sexy și lipsa de hidratare. Acești factori îți pot transforma vara de vis într-una de chin, cu mâncărimi vaginale, usturime, arsuri și drumuri mult prea dese la farmacie sau la doctorul ginecolog.

Cu puțină atenție însă, acest scenariu neplăcut va fi prevenit. Vezi care sunt sfaturile de aplicat pentru o vară fără infecții ale aparatului genital!

Usucă acel costum de baie! Dacă alternezi reprizele de înot cu cele de expunere la soare, cel mai probabil ești în siguranță. Însă, dacă te bălăcești constant și apoi pleci undeva la o terasă să mănânci ceva bun fără să te mai usuci, vei crea un mediu propice pentru bacteriile care provoacă infecțiile vaginale. Nu vrem să te obligăm să stai la soare dacă nu îți place (mai ales că e periculos), așa că te sfătuim să îți iei de fiecare dată la tine lenjerie de schimb.

Spală costumul de baie zilnic. Nu trebuie să îl tratezi mereu cu detergent, e suficient să îl săpunești, să îl limpezești și apoi să îl lași să se usuce. Așa te asiguri că distrugi orice bacterie de pe el.

Renunță la tanga! Știm că slipul tanga e prieten la cataramă cu toate acele rochițe sexy de vară, dar nu e chiar cel mai indicat dacă suferi de infecții recurente ale aparatului genital. Deși tanga nu provoacă de singură candidoză, este un factor favorizant dacă ești deja predispusă la recurența acestui fenomen.

… și la lenjeria sexi. Știm că acei chiloți de mătase îți cresc încrederea în tine, dar oferă același boost și populației de bacterii. Ține cont de faptul că îți petreci toată ziua cu zona intimă asfixiată de materiale care nu absorb apa, așa că asigură-te că măcar după plajă porți lenjerie de bumbac, care lasă pielea să respire.

Nu exagera cu curățarea zonei intime. Vaginul se curăță singur: suntem sigure că ai auzit până acum acest miraculos adevăr. Deși igiena intimă e un capitol important vara, nu exagera cu dușurile interne sau cu folosirea produselor agresive de curățenie. Apa e suficientă și, dacă simți nevoia, un gel intim e recomandat.

Toaleta antiinfecții. Sperăm că folosești nu numai vara, dar în orice anotimp hârtie igienică neparfumată, lipsită de chimicale. De asemenea, nu uita să te ștergi din față spre spate, ca să eviți propagarea bacteriilor care populează de obicei anusul în zona delicată a vaginului.

Renunță la a doua înghețată. Abuzul de dulciuri are nenumărate efecte negative pentru sănătate, atrag atenția specialiștii. Printre acestea se numără și faptul că bacteriile care provoacă candidoza, Candida albicans fiind cele mai predilecte, cresc în abundență atunci când ai o concentrație ridicată de zahăr în sânge. Înlocuiește înghețata aceea cu un frozen yogurt și renunță la ciocolată măcar pe timpul verii.

Ferește-te de jacuzzi. Ne pare rău dacă îți oferim o veste oribilă, dar jacuzziul e o sursă de infecții vaginale. Nu e neapărat o problemă dacă în mod normal nu te confrunți cu acest fenomen, dar dacă ești predispusă la recurență, ar fi bine să îl eviți. Mai rău e atunci când mergi la un jacuzzi privat, deoarece în mod normal proprietarii lor nu tratează apa cu clor, așa cum se întâmplă la cele publice, ceea ce prilejuiește răspândirea bacteriilor.

Mănâncă merișoare. Sunt unele dintre cele mai eficiente fructe în lupta contra infecțiilor vaginale. Un studiu desfășurat la National Taiwan University din Taipei în 2012 a demonstrat că infecțiile tractului urinar erau cu 38% mai rare în rândul persoanelor care au consumat merișoare.

Iaurt cu fructe, micul dejun preferat al fetelor apărate de infecții. La fel de bun precum merișoarele este și iaurtul! Acesta conține probiotice, care pot restabili flora echilibrată a vaginului și te apără de bacteriile rele. Adaugă un pumn de fructe proaspete și s-a dus și pofta de dulce!

Bea multă apă! Hidratarea e esențială în timpul verii, mai ales că transpiri abundent și pierzi apă. Un organism hidratat luptă cu mai multă putere împotriva infecțiilor, așa că asigură-te că vei consuma aproximativ 2,5 litri de apă în timpul sezonului cald.