Radio Simplu

Pacienți “sub acoperire” trimiși în spitale pentru a identifica medicii care cer șpagă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea va pune în aplicare o strategie anti-corupție. Un proiect pilot a fost deja pus în aplicare în Spitalul Fundeni din București.

Sorina Pintea vrea să trimită în spitale pacienți „sub acoperire” pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită.

„Avem de pus în aplicare o strategie anti-corupție și am pus în aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. În acest moment, pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de ‘pacient sub acoperire’ care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești pacienți sub acoperire” , a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății susține că în spitale mai există și medici cinstiți.

„Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient și spune: acesta este tariful. Sunt spitale în această țară unde medicii spun: Nu este nevoie, mulțumim. Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți”

De asemenea, Sorina Pintea, a adăugat că nu are nimic cu medicii, ci că prin această metodă are grijă de pacienți.