Radio Simplu

Atentionare ANM: Vremea se schimba. Prognoza pe 2 saptamani, pe regiuni

Temperaturile vor fi peste cele normale in intreaga tara, cu exceptia zilelor de 2, 3 si 4 mai, cand valorile termice maxime vor scadea pana la 17 grade, potrivit prognozei ANM pentru intervalul 27 aprilie – 10 mai.

BANAT

In primele zile ale intervalului, temperatura aerului va fi in crestere, pana la valori ce se vor situa peste cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 22…25 de grade si ale minimelor de 7…11 grade. In perioada 02-04 mai, vremea se va racori, iar temperaturile diurne, cuprinse intr-un ecart mediu de 17….20 de grade, vor fi usor sub cele normale, iar cele nocturne se vor mentine comparabile cu cele din intervalul anterior. Pentru cea de-a doua saptamana de prognoza, estimarile indica persistenta unui regim termic caracterizat de valori mult peste mediile multianuale.

In perioada 29 aprilie – 03 mai, temporar va ploua (vor fi averse insotite de descarcari electrice), dar numai local, in zonele deluroase, se vor cumula cantitati de apa in general moderate.

CRISANA

Intervalul va debuta cu incalzirea vremii de la o zi la alta, pana la valori ce se vor situa peste cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 21…25 de grade si ale minimelor de 8…11 grade. In perioada 02 – 04 mai, temperaturile diurne vor fi in scadere si se vor incadra intr-un ecart mediu de 17….20 de grade, valori sub cele normale pentru inceputul lunii mai, iar cele nocturne se vor mentine comparabile cu cele din intervalul anterior. Pentru cea de-a doua saptamana de prognoza, estimarile indica persistenta unui regim termic caracterizat de valori mult peste mediile multianuale.
In perioada 29 aprilie – 03 mai, temporar va ploua (vor fi averse insotite de descarcari electrice), dar numai local, in special in zonele deluroase, se vor cumula cantitati de apa in general moderate.

TRANSILVANIA

In primele zile ale intervalului, vremea va fi in incalzire, astfel ca temperatura aerului va ajunge la valori peste cele normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 19…23 de grade si minime de 6…10 grade. In primele nopti se vor inregistra inca valori negative, in special in depresiuni si se mentin conditiile de bruma. Perioada 02 – 04 mai va aduce o scadere a temperaturilor pana spre valori diurne sub cele climatologic specifice, intre 13 si 17 grade, iar noaptea se vor inregistra intre 2 si 6 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua saptamana este estimata o incalzire semnificativa a vremii. In perioada 29 aprilie – 03 mai, temporar va ploua (vor fi si averse insotite de descarcari electrice), iar local se vor cumula cantitati de apa in general moderate. Probabilitatea de ploaie va creste din nou spre sfarsitul intervalului de referinta.

MARAMURES

In primele zile ale intervalului, temperatura aerului va fi in crestere, pana la valori ce se vor situa usor peste cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 20…22 de grade si ale minimelor de 6…10 grade. In perioada 02 – 04 mai, vremea se va racori, temperaturile diurne, de 15…17 grade mediat regional, vor fi sub cele normale, iar cele nocturne se vor mentine comparabile cu cele din intervalul anterior. Pentru cea de-a doua saptamana de prognoza, estimarile indica persistenta unui regim termic caracterizat de valori mult peste mediile multianuale. In perioada 29 aprilie – 03 mai, temporar va ploua (vor fi averse insotite si de descarcari electrice) si se vor cumula cantitati de apa in general moderate. Probabilitatea de ploaie va creste din nou spre sfarsitul intervalului de referinta.

MOLDOVA

Intre 28 aprilie si 1 mai, vremea va fi mult mai calda decat in mod normal in aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la valori medii de 22…25 de grade, in timp ce minimele vor fi de 6…11 grade. Va urma un interval mai racoros (02 – 05 mai), cu temperaturi insa apropiate de normal, ziua intre 16 si 19 grade, iar noaptea intre 5 si 9 grade, mediat regional. Ulterior acestei date, tendinta va fi de incalzire semnificativa a vremii. Probabilitatea de ploaie (averse insotite si de descarcari electrice) va fi mai ridicata in perioada 30 aprilie – 3 mai cand local se pot cumula cantitati de apa in general moderate, insa mai ales in nordul si in vestul regiunii.

DOBROGEA

Pana in data de 01 mai, vremea fi in incalzire, astfel ca, in special in zona continentala, temperaturile se vor situa peste cele normale ale perioadei, cu medii ale maximelor de 20…25 de grade; valori mai scazute se vor inregistra cu precadere in primele zile pe litoral. Minimele termice vor fi de 8…12 grade. Racirea vremii ce se va resimti in 02 si 03 mai va determina valori diurne usor sub mediile multianuale, de 16…18 grade, mediat regional. Ulterior vremea se va incalzi din nou, estimarile indicand probabilitatea inregistrarii unor valori cu mult peste cele climatologic specifice in prima jumatate a lunii mai. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata in perioada 01 – 04 mai.

MUNTENIA

Intervalul va debuta cu incalzirea vremii de la o zi la alta, pana la valori ce se vor situa peste cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 23…25 de grade si ale minimelor de 8…11 grade. In perioada 02 – 04 mai, temperaturile vor fi in scadere si se vor incadra ziua intr-un ecart mediu de 16…19 grade, valori sub cele normale pentru inceputul lunii mai, iar cele nocturne vor fi de 6…9 grade. Pentru cea de-a doua saptamana de prognoza, estimarile indica o incalzire semnificativa a vremii. In perioada 30 aprilie – 3 mai, temporar va ploua (vor fi averse insotite si de descarcari electrice), iar local, in special in zonele deluroase, se vor cumula cantitati de apa in general moderate.

OLTENIA

Intre 28 aprilie si 1 mai, vremea va fi mai calda decat in mod normal in aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la valori medii de 22…25 de grade, in timp ce minimele vor fi de 8…11 grade. Va urma un interval mai racoros (02 – 05 mai), cu temperaturi insa apropiate de normal, ziua intre 16 si 20 de grade, iar noaptea de 6…9 grade, mediat regional. Pentru a doua saptamana de prognoza, tendinta va fi de incalzire semnificativa a vremii. Probabilitatea de ploaie (averse insotite si de descarcari electrice) va fi mai ridicata in perioada 29 aprilie – 03 mai, dar numai local se pot cumula cantitati de apa in general moderate, mai ales in nordul regiunii.

LA MUNTE

Pana in data de 1 mai, vremea va fi in incalzire treptata, astfel ca temperaturile vor ajunge sa se situeze peste cele specifice perioadei din an; cele maxime vor fi in medie de 9…15 grade, iar minimele vor fi negative la altitudini mari, in rest urmand a se incadra intre 2 si 5 grade. O scadere de temperatura se va resimti in intervalul 02-04 mai, cu valori diurne de 6…10 grade si nocturne de 0…3 grade, in medie. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica posibilitatea unui regim termic cu mult peste cel specific perioadei. Probabilitatea pentru precipitatii (predominant ploi) va fi ridicata in perioada 29 aprilie – 04 mai, cand se pot cumula local cantitati de apa mai insemnate si din nou spre sfarsitul intervalului de referinta.