Radio Simplu

Vești bune pentru milioane de români! Ajutor de la stat de 300 de euro

Modelul spaniol îi inspiră și pe polticienii din România, care propun introducerea unui venit minim asigurat de stat, pentru persoanele aflate în dificultate financiară, în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

Victor Ponta, liderul partidului ProRomania, a declara că va propune, în cursul lunii iunie, un proiect de lege privind stabilirea unui Venit Minim Vital pentru familiile vulnerabile, după modelul adoptat ieri de Spania.

”Cred că în România, în acest moment, vor fi foarte mulți oameni care vor fi deja sub nivel minim de supraviețuire pentru că pensiile nu vor crește, au rămas fără salarii, prețurile vor crește, ceea ce se întâmplă cu ratele la bănci mi se pare o ticăloșie fără margini pentru că Parlamentul a dat o lege foarte bună pentru oameni, PNL a blocat-o la Curtea Constituțională și pe ordonanța Guvernului ați prezentat foarte bine ce se întâmplă … (n.r. Românii care și-au amânat ratele la bănci apar în evidența Biroului de Credit).”, a declarat Victor Ponta, conform Antena 3.

Liderul PRO România felicită inițiativa Spaniei, care a aprobat un ajutor pentru categoriile aflate în pragul sărăciei.

Ponta propune ca familiile în care veniturile lunare nu depășesc 200 euro pe membru de familie să fie ajutate de stat cu un supliment de 300 de euro.

”Am profitat de faptul că în Spania s-a adoptat deja legea privind Venitul Minim Vital, cu o lege destul de simplă.

În Spania, cine câștigă mai puțin de 200 de euro pe cap de membru al familiei pe lună, pe toată durata, primește o diferență de 456 de euro.

În România, putem să zicem că prețurile – deși sunt ca în Spania, să fim cinstiți – sunt ceva mai jos și noi am calculat că 300 de euro este suficient pentru ca oamenii să treacă peste criză.”, a adăugat liderul ProRomânia.

În context, coaliţia guvernamentală din Spania a aprobat vineri introducerea unui venit minim garantat de 462 de euro pe lună, pentru cei mai săraci locuitori, a căror stare financiară fragilă a fost agravată de pandemia de coronavirus.

Această schemă vizează un număr de aproximativ 2,3 milioane de persoane, a declarat vicepremierul Pablo Iglesias.

Persoanele cu vârsta între 23 şi 65 de ani şi cu active mai mici de 16.614 euro, excluzând locuinţa şi împrumuturile pe termen scurt, vor fi eligibile pentru a fi incluse în noul program.