Radio Simplu

Anarhia cuprinde lumea! Pirații fac prăpăd în Golful Mexic!

Departamentul de Stat al SUA a lansat din nou un avertisment cu privire la creșterea cu 310 la sută a actelor de piraterie în sudul Golfului Mexic.

Până și platformele petroliere și alte instalații sunt o potențială țintă a piraților, avertizează guvernul american. „Grupurile criminale armate jefuiesc nave comerciale, platforme petroliere și nave de aprovizionare în zona Golfei Campeche din sudul Golfului Mexic”, scriu reprezentanții Departamentului de Stat.
De mai mulți ani, în acest golf pirații acționează în voie. Potrivit presei mexicane, de multe ori, ca să poată urca pe platformele petroliere sau pe navele care trec prin zonă, pirații se prezintă drept pescari și spun că micile lor ambarcațiuni au probleme. Nu e singura strategie. Alteori, folosesc ambarcațiuni rapide și iau cu asalt platformele petroliere.

Bogata companie petrolieră mexicană PEMEX se plânge că pirații fură de pe platformele sale tot ce pot: conducte, cabluri, cupru, echipamente sau bani. Iar atacurile cresc cu o viteză îngrijorătoae. Dacă în 2016 s-au înregistrat 48 de acte de piraterie, în 2018 au fost raportate 197. Inclusiv platforma Abkatun-A a fost atacată de pirați.

Martorii spun că pirații au venit în bărci rapide, au urcat rapid pe platforme și au amenințat echipajele cu arma. Au furat tot ce li s-a părut de valoare- de la echipamentul pentru foraj la șuruburi. Ba, după cum spune președintele Mexicului, au furat și petrol direct de pe platforme. Potrivit unui raport din octombrie 2019, pierderile companiei Pemex din cauza piraților se ridică la 1 miliard de dolari anual.

Pirateria în secolul 21. Bilanțul bate filmul din Caraibe
Mexic, Veracruz: Război între narco-carteluri și poliție. 11 persoane, inclusiv comandantul poliției, au fost ucise
Cea mai mare parte a acestor furt are loc, însă, pe uscat. În 2018, pe parcursul a numai 2 luni, cartelurile locale și complicii lor din interiorul companiei, au montat aproape 2.300 de robinete ilegale pe conductele Pemex din Mexic. Conform estimărilor făcute chiar de Pemex, pierderile cauzate de furtul de combustibil în ultimii trei ani au ajuns la 7,5 miliarde de dolari (147 miliarde de pesos mexicani).