Radio Simplu

Răspunsul lui Ludovic Orban când a fost întrebat dacă retestările sunt raportatate ca fiind cazuri noi

Premierul Ludovic Orban a infirmat teoria că persoanele retestate sunt incluse în raportarea zilnică de la ora 13:00 ca fiind cazuri noi. Au apărut discuții pe această temă în special după creșterea semnificativă a cazurilor din ultima perioadă.

„După informațiile mele, nu sunt incluse persoanele retestate. Dar legea a dispus ca în comunicarea publică făcută să fie evidențiate în mod distinct persoanele care sunt testate pentru prima oară și care sunt declarate pozitiv și persoanele care sunt retestate ca fiind pozitive în decursul tratamentului. Dar în datele care au fost prezentate până acum nu au fost prezentate persoane retestate ci este vorba strict de numărul de cazuri noi”, a declarat premierul Ludovic Orban, marţi, la finalul videoconferinţei cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare de la sediul MAI.

Potrivit noii legi privind carantina și izolarea, care a intrat în vigoare marți, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți 994 noi cazuri de îmbolnăvire.

Până astăzi, 21 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate.

Cercetători: Pandemia COVID-19 va continua mulţi ani şi un vaccin nu o va elimina

24.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.612 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

La ATI, în acest moment, sunt internați 297 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 984.396 de teste.

Până astăzi, 2.074 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.