Radio Simplu

Traian Băsescu: Pandemia este scăpată de sub control. Le-a plăcut să spună că au un vid legislativ

Fostul preşedinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, a declarat că pandemia de coronavirus a fost scăpată de sub control de către actualii guvernanţi care au greşit şi în privinţa carantinei.

Conform fostului şef al statului, oamenii veniţi din zone vulnerabile ar fi trebuit testaţi şi nu ţinuţi pur şi simplu 14 zile într-un hotel.

”Pandemia este scăpată de sub control. Degeaba încearcă şi domnul ministru al Sănătăţii şi Raed Arafat să ne dea impresia că sunt stăpâni pe situaţie, nu sunt. Au scăpat-o de sub control pentru că le-a plăcut să spună că au un vid legislativ, ceea ce este o mare minciună, nu au avut nicio clipă un vid legislativ, au avut Regulamentul sanitar internaţional care vizează exact răspândirea bolilor cu transmisie directă a pandemiilor, a epidemiilor, Regulament pe care România l-a semnat din 2005”, a declarat Traian Băsescu la Digi 24, marţi seara, potrivit News.ro.

Traian Băsescu spune că guvernanţii au vrut ”să ascundă prostia pe care au făcut-o cu carantina” pe care au aplicat-o ”total ineficient”.

”Au vrut să ascundă prostia pe care au făcut-o cu carantina. Ei au înţeles carantina că iei omul şi îl închizi 14 zile într-un hotel. Ceea ce e o greşeală fundamentală. Oamenii care vin din zone suspecte de infecţie se bagă imediat în carantină, dar odată cu intrarea în carantină îi faci analizele şi a doua zi îi spui, «Domnu, eşti negativ, mergi acasă». Ei l-au ţinut 14 zile şi pe urmă i-au spus, «Mergeţi acasă», fără ca măcar să le facă analize după 14 zile. Cred că a fost o neînţelegere profundă a ceea ce înseamnă carantină. În loc să aplice carantina civilizat, au aplicat-o într-un mod absolut inexplicabil şi total ineficient”, a mai precizat Băsescu.

Fostul preşedinte mai este de părere că măsurile de relaxare au fost luate prea devreme.