Radio Simplu

Klaus Iohannis, anunțul momentului: Sunt vizați toți românii

Iohannis, de Ziua Marinei: Criza COVID-19 e un test dur pentru capacitatea noastră de a ne adapta la o realitate diferită

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că această criză generată de pandemia de COVID-19 este un test dur pentru capacitatea statelor, dar şi a fiecăruia dintre noi de a ne adapta la o realitate diferită. În opinia președintelui, reacția instituțională trebuie consolidată.

”Celebrăm astăzi, odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta preţuirea faţă de cei care îşi fac datoria pe mările şi oceanele lumii, sub drapelul tricolor. Tot astăzi, aducem cu profundă recunoştinţă un omagiu eroilor mărilor, deopotrivă militari şi civili, căzuţi la datorie. Aniversarea Zilei Marinei este în egală măsură o sărbătoare a Forţelor Navale Române, a Poliţiei de Frontieră, a Marinei Comerciale şi a oraşelor-porturi. Anul acesta, din păcate, amploarea festivităţilor şi participarea celor care iubesc şi preţuiesc Forţele Navale sunt restricţionate din cauza măsurilor de prevenţie necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an. Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar şi a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voinţă de acţiune comună, la o realitate diferită” a afirmat preşedintele la ceremoniile organizate la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, ceremonii care s-au desfăşurat fără public, din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

Iohannis a mai spus că această pandemie ne arată cât de complexe şi impredictibile sunt provocările şi ameninţările cu care ne confruntăm.

”Este, iată, esenţial să ne consolidăm capacitatea de anticipare şi de reacţie instituţională, să identificăm şi să implementăm rapid soluţii eficiente pentru a răspunde dificultăţilor pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar şi în plan social. Apreciez sprijinul acordat de către Forţele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, prin preluarea unor obiective şi zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii şi operaţionalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanţa”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a mai arătat că, în ultimii ani, România şi-a consolidat statutul de aliat şi actor regional care participă activ la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale.

”Evoluţiile din vecinătatea noastră estică şi poziţionarea la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO reclamă asumarea de către ţara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic şi economic, în procesul de consolidare a securităţii regionale. Statutul României de vector de stabilitate şi furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci şi pentru NATO şi Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spaţiu sigur şi predictibil, aspecte esenţiale pentru securitatea naţională şi pentru cea europeană şi transatlantică”, a subliniat preşedintele Iohannis.

”Obiectivele noastre la Marea Neagră rămân neschimbate, respectiv consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice şi prospere, prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euro-atlantice, precum şi dinamizarea cooperării regionale, cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetăţenii României şi ai statelor din regiune”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că Forţele Navale Române, de la a căror înfiinţare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acţionează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările şi oceanele să fie mai sigure.