Radio Simplu

Premierul anunţă că va demisiona din funcție, din cauza problemelor medicale

Premierul japonez Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, intenționează să demisioneze din cauza problemelor de sănătate, a anunțat vineri postul național NHK.

UPDATE: Premierul japonez Shinzo Abe a confirmat afirmațiile apărute în spațiul public și și-a anunțat oficial intenţia de a demisiona din funcție, din motive de sănătate, după şapte ani şi opt luni la conducerea executivului de la Tokyo.

″Am decis să demisionez din postul de prim-ministru’’, a declarat Abe, într-o conferinţă de presă în care a explicat că o boală cronică inflamatorie a intestinului, rectocolită hemoragică sau colită ulcerativă, a recidivat.

Situația premierului nipon

Șeful guvernului japonez este afectat de vechea sa boală intestinală, astfel că şi-ar fi exprimat “intenţia de a demisiona pentru a evita perturbarea scenei politice naţionale”, transmite NDTV.

Abe, care este în funcție de 8 ani, suferă de o colită ulcerativă cronică, iar intesificarea vizitelor sale la spital în ultima perioadă au alimentat speculațiile privind iminența unei demisii. O conferință de presă ar urma să aibă loc în următoarele ore.

Yoshihide Suga, purtătorul de cuvânt al guvernului, a reiterat vineri dimineaţă că se aşteaptă ca, dimpotrivă, Abe să îşi anunţe intenţia “de a lucra intens”, având în acelaşi timp grijă de el, şi a reafirmat că nu a văzut semne de alterare a sănătăţii sale în timpul întâlnirilor zilnice cu el.

Perioada 2012-2020, în care Shinzo Abe a ocupat funcția de prim-ministru, este un record în politica japoneză.