Radio Simplu

Salariile bugetarilor înghețate și în 2022. Florin Cîțu: “Așa începe reforma”

Florin Cîțu anunță reforme în România și spune că începe cu blocarea creșterii salariilor bugetarilor. Nici anul acesta și nici în 2022, salariile funcționarilor publici nu vor fi majorate. Premierul României a declarat că are în vedere digitalizarea și restructurarea companiilor de stat care au probleme.

Cîțu anunță reforme în România
Premierul Cîțu a declarat că reforma în sectorul public a început prin stoparea creșterii anvelopei salariale și că această măsură ar urma să fie decisă și pentru 2022. Cîțu admite că măsura înghețării salariilor bugetarilor este una nepopulară, dar spune că așa începe reforma.

Reforma aşa începe, prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi, că e competiţie neloială din partea statului, a declarat Cîțu.

În același timp, premierul României este de părere că transformarea digitală a statului (digitalizarea) este soluția – cel mai obiectiv mod de a face un stat eficient cu care să lucrezi bine.

Potrivit cu spusele lui, statul este o frână în dezvoltarea economiei. Florin Cîțu are în vedere reformarea companiilor de stat cu pierderi. Acestea nu vor mai primi subvenții decât în cazul în care vor demonstra că pot trece pe profit. În acest sens, premierul a dat spre exemplu compania Tarom.

Au început să facă restructurare la TAROM şi eu cred că va fi al doilea exemplu de succes. Şi este un domeniu dificil în momentul acesta să ai succes cu o restructurare, dar în direcţia în care merge TAROM mi se pare că este o direcţie corectă, susține Florin Cîțu.

Premierul a vorbit și despre reforma în învățământ și despre nevoia de restructurare a unor companii din domeniul sănătății. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe. Cîțu a punctat înghețarea salariilor pentru bugetari atât în 2021, cât și în 2022.

El a spus că este nevoie de transparentizare și despre un mod mai eficient al statului care poate fi făcut prin intermediul digitalizării.