Radio Simplu

O mare putere a lumii vorbește despre război. Președintele țării tocmai a dat ordin armatei să fie pregătită

Un anunț făcut dinspre China trimite o undă de șoc în întreaga lume. Președintele chinez Xi Jinping a cerut armatei să fie pregătită de luptă.

Mesaj cutremurător al preşedintelui Chinei, Xi Jinping. Acesta a cerut ca armata ţării să fie în permanenţă pregătită să răspundă „instabilităţilor’ şi ‘incertitudinilor”. Informația a fost furnizată miercuri de agenţia dpa, care citează presa de stat chineză.

Declarația lui a fost extrem de clară. El a cerut ca toate forţele armate „să fie pregătite întotdeauna să răspundă tuturor genurilor de situaţii complexe şi dificile”. Afirmațiile președintelui Xi au fost făcute marţi. S-a întâmplat la o întrunire cu delegaţia armatei la Congresul Naţional al Poporului, sesiunea parlamentară anuală.

Dezvoltarea armatei trebuie să se axeze pe „pregătirea de luptă”, a indicat preşedintele chinez, potrivit agenţiei Xinhua. Noul plan cincinal pe anii 2021-2025 oferă un bun punct de plecare pentru întărirea apărării naţionale şi a armatei, a mai afirmat Xi.

Armata Chinei trebuie să apere cu hotărâre suveranitatea țării
Vineri, la finalul sesiunii sale de o săptămână, congresul va aproba un plan de dezvoltare, precum şi o creştere puternică cu 6,8% a cheltuielilor militare pentru anul în curs. Președintele Chinei a susținut că planul vizează accelerarea construirii unei „descurajării strategice de înalt calibru”. Potrivit acestuia, armata chineză trebuie „să apere cu hotărâre suveranitatea, securitatea naţionale şi interesele de dezvoltare” ale ţării.

Xi Jinping, care este şi liderul partidului comunist şi preşedintele comisiei militare, a mai spus că dezvoltarea armatei trebuie să fie impulsionată de inovaţie. În opinia sa, sunt necesare eforturi suplimentare pentru inovaţie independentă în ştiinţă şi tehnologie. Modernizarea şi extinderea armatei chineze au loc în contextul tensiunilor în creştere cu Statele Unite şi Taiwan. Ele vin și pe fondul incidentelor la graniţa cu India şi al disputelor cu privire la insulele din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est.