Radio Simplu

Se dau bani de la stat! Cine poate primi 500 de lei lunar. Președintele a semnat documentul

Copiii victimelor regimului comunist vor primi în fiecare lună suma de 500 de lei. Legea, votată luna trecută în plenul Camerei Deputaților, a fost semnată miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Concret, legea prevede că urmașii deținuților politici, victime ale sistemului comunist, instaurat din 6 martie 1945, au dreptul la o indemnizație lunară. Președintele României a semnat documentul oficial, ce reprezintă o lege de completare a Decretului nr. 118/1990.

„Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei”, se arată în actul normativ.

Proiectul a trecut luna trecută de Camera Deputaților
Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 23 iunie în calitate de for decizional, cu 294 de voturi pentru, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Inițiativa legislativă aparține lui Slavoliub Adnagi, reprezentant al minorităților naționale în Camera Deputaților.

„Din cei circa 128.000 de foşti deţinuţi politici, deportaţi, strămutaţi şi soţii/soţiile celor decedaţi care mai erau în viaţă în 1990, la 31 mai 2019 mai erau viaţă 32.062, rata mortalităţii fiind acum de circa 300 de persoane pe lună, cu tendinţă accentuată, media de vârstă fiind în jur de 80 de ani.

Media de vârstă a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, născuţi înainte, în timpul sau după perioada în care părinţii lor s-au aflat în aceste situaţii este de circa 60 de ani. Scopul acestei iniţiative este de a aduce reparaţiile juste, cuvenite pentru suferinţele îndurate de victimele regimului comunist aflate în viaţă, care din cauza persecuţiilor politice, vădit nedrepte, au fost grav discriminate social şi profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea şi restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora şi ale familiilor lor timp de decenii, în toată perioada comunistă”, a precizat deputatul Adnagi, inițiatorul legii, potrivit b1.ro.