Radio Simplu

Pastele Blajinilor 2021. Traditii si obieciuri

Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor se sarbatoreste in fiecare an, dar nu are data fixa. La fel ca si Pastele, aceasta sarbatoare isi modifica data.

Cand pica Pastele Blajinilor in 2021

Aceasta este o sarbatoare inchinata mortilor. In aceasta zi se face o pomenire colectiva a celor decedati.

In fiecare an, Pastele Blajinilor cade la 8 zile dupa Invierea Domnului, adica intr-o luni, in cea de-a doua zi de Paste.

In 2021, aceasta sarbatoare pica pe 10 mai.

Numele acestei zile vine de la faptul ca oamenii care au trecut in nefiinta sunt cunoscuti ca si ”blajini”, adica sunt blanzi si buni si nu mai pot face rau nimanui.

Blajinii reprezinta oamenii pasnici, incapabili de a face rau cuiva, care s-ar afla la varsarea Apei Sambetei in Sorbul Pamantului. Acestia sunt anuntati de oameni de venirea Pastelui prin aruncarea cojilor de oua rosii in ape curgatoare. Ei sarbatoresc Pastele cu o saptamana intarziere pentru ca atat dureaza sa ajunga zojile de oua la ei.

Este cunoscuta ca sarbatoarea mortilor, de aceea se amintesc cei trecuti in nefiinta. In biserica, dupa slujba, se citesc pomelnicele. Desi pe pomelnic poate fi trecut oricine, popa va citi cu voce tare doar mortii, rugandu-se in gand pentru ceilalti. Nu trebuie uitati nici copiii nebotezati.

Traditii si obieciuri de Pastele Blajinilor
Preotii fac o slujba de sfintire, pentru toti cei care au decedat. Credinciosii aduc la morminte oua rosii, pasca, cozonaci, dar si vin rosu. Inainte de slujba de sfintire, mormintele se curata de catre rudele celor decedati, iar pe cruci se pun flori sau coroane.

Preotii sfintesc si mancarea adusa la cimitir, iar aceasta se imparte celor prezenti. Inainte de a manca din bucatele preparate, credinciosii vor arunca langa morminte cateva firimituri, pentru cei morti.

Din vinul rosu, este bine sa se toarne cateva picaturi pe jos, pentru ca cei trecuti in nefiinta sa poata gusta din aceasta bautura.