Radio Simplu

Telefoanele mobile inteligente își pot spiona singure utilizatorii. Un hacker are nevoie doar de codul 06

Telefoanele mobile inteligente își pot spiona singure utilizatorii. Un hacker are nevoie doar de codul 06

Orice telefon mobil inteligent își poate spiona utilizatorul, fără a fi nevoie să se instaleze un soft de către o persoană străină. Câștigătorul marelui premiu de la Forumul Internațional de Securitate Cibernetică a făcut dezvăluiri uluitoare.

Fondatorul start-up-ului Dust Mobile, care a fost premiat cu marele premiu la Forumul Internațional de Securitate Cibernetică (FIC) de la Lille, a spus că orice telefon mobil inteligent te poate spiona, fără soft-uri speciale.

”Pentru 500 de dolari pe lună, pe dark net doar cunoscându-vă numărul, un hacker poate, de la distanță și fără știrea dumneavoastră, să vă localizeze telefonul, să vă intercepteze și să vă asculte apelurile și SMS-urile și MMS-urile, să vi le trimită înapoi modificate sau să le trimită sau să le sune ca și cum ați fi dumneavoastră”, a explicat  Jean-Michel Henrard.

Defecte la fel de vechi ca și rețelele

Compania sa a dezvoltat, prin urmare, un sistem de protecție împotriva acestui risc de piraterie informatică puțin cunoscut, în cadrul căruia hackerii se folosesc de lacune de securitate ale cartelelor SIM sau ale sistemelor care permit comunicarea între două persoane care nu au același operator.

Acestea sunt defecte la fel de vechi ca și rețelele, și nu au mai fost rezolvate de ingineri, la noile serii de telefone mobile.

”Aceste protocoale de comunicare între operatori au fost concepute inițial fără protecție, deoarece doar operatorii aveau acces la ele. Acum, toată lumea poate avea potențial acces la ele. Hackerii pot astfel lansa comenzi de atac, trebuie doar să aibă codul 06 al telefonului dumneavoastră”, a declarat și Jean-Michel Henrard, fost angajat al Fujitsu Telecom, Airbus Defense și Thalès.

Cartela SIM cu firewall

Pe de altă parte, sistemul realizat de Dust Mobile nu se referă la aplicațiile de mesagerie pe internet.

Dust Mobile este un operator de apărare cibernetică mobilă și comercializează din 2020, o cartelă SIM firewall care îl alertează pe utilizatorul unui telefon inteligent atunci când este victima unui atac informatic.

Programul este destinat doar companiilor și serviciilor de stat, ”pentru a evita să-i protejăm pe cei care nu ar trebui să fie protejaț”, a mai declarat Jean-Michel Henrard.

Hack-uri din ce în ce mai sofisticate

Piratarea telefoanelor mobile inteligente a devenit din ce în ce mai sofisticată, fiind folosite programe care se instalează singure pe un telefon și îi spionează conținutul.

Unul dintre cele mai cunoscute programe este Pegasus, care a vizat recent lideri mondiali, precum Emmanuel Macron, președintele Franței.

”Aceste deficiențe, semnalate deja de Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică și de grupul mondial de operatori GSMA, privesc toți operatorii, inclusiv cei 5G, chiar dacă unii au implementat protecții mai solide”, a precizat Jean-Michel Hennard, citat de Time.news.