Radio Simplu

Cuvântul din limba română care începe și se termină cu litera „î”. Sigur nu îl știi

Cuvântul din limba română care începe și se termină cu litera „î”. Sigur nu îl știi

Curiozitatea ne caracterizează pe noi, oamenii, motiv pentru care ne dorim să ne îmbogățim, la orice pas, bagajul de cunoștințe. Așadar, citind articolul de mai jos, vei afla care este singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „î”. Nu mulți au auzit de el până acum.

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „î”

Limba română este extrem de complexă, iar mulțimea de arhaisme, neologisme și alte cuvinte împrumutate este de-a dreptul impresionantă. Desigur, la fel ca în cazul multor alte limbi, limba română are părțile ei amuzante, dar și multe curiozități. Una dintre ele ține ce singurul cuvânt din lexicul românesc care începe și se termină cu litera „î”.

Cu siguranță, nu mulți cunosc faptul că există un astfel de cuvânt în limba română, iar mulți vor fi surprinși când vor afla care este și ce semnificație are.

Ce semnificație are

Așadar, cuvântul cu pricina este „înzăvorî”, care înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere. Și dacă consideri că conjugarea acestuia îți poate da unele bătăi de cap, noi venim în ajutorul tău.

Cuvântul care începe și se încheie cu „î” se conjugă astfel la modul prezent: eu înzăvorăsc, tu înzăvorăști, el/ea înzăvorăște, noi înzăvorâm, voi înzăvorâți și ei/ele înzăvorăsc. La viitor avem următoare forme: eu voi înzăvorî, tu vei înzăvorî, el/ea va înzăvorî, noi vom înzăvorî, voi veți înzăvorî și ei/ele vor înzăvorî.

Alte curiozități din limba română

Limba noastră-i o comoară, iar particularitățile sale sunt de-a dreptul fascinante. De exemplu, cuvântul „kitsch” este singurul termen din DEX care se termină în patru consoane.

Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conţine doar consoane nazale (m şi n) este „amenomanie”, care înseamnă delir cu dispoziţie veselă.

O altă curiozitate a limbii române este cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, având în rest numai consoane: „înspre”.

În caz că nu știai deja, în limba noastră există un cuvânt care începe cu „nt”. Da, ai citit bine! Mai exact, este vorba despre cuvântul „ntur”, care, potrivit dexonline.ro, este onomatopee care imită trilurile turturicii.

Sursa: Playtech