Radio Simplu

Cuvântul din limba română pe care majoritatea românilor îl scriu greșit. Care e forma corectă, o știai?

Cuvântul din limba română pe care majoritatea românilor îl scriu greșit. Care e forma corectă, o știai?

Există un cuvânt din limba română pe care foarte mulţi îl scriu şi îl pronunță greşit. Această eroare are de-a face cu faptul că nu toată lumea cunoaște originea și sensul termenului.

Cuvântul care dă bătăi de cap multor români

Limba română s-a scris, de regulă, până în anul 1860 cu alfabet chirilic, iar în ultima perioadă dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin, cu un alfabet de traziție. Limba română modernă se scrie cu alfabetul latin, scrie Playtech.ro.

Alfabetul actual al limbii române are 31 de litere. Prin litere, mari sau mici, urmate sau nu de punct sau de spațiu, înțelegem semnul grafic din alfabetul unei limbi, corespunzând în general unui fonem. Literele formează cuvinte sau grupuri de cuvinte.

Un termen folosit în mod eronat de mulți dintre români, scris, dar și rostit, este „repercusiune”. Înțelegerea regulilor după care se scriu sau se rostesc cuvintele în limba română este absolut necesară, pentru folosirea unui limbaj adecvat în orice fel de exprimare.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, „repercusiune = repercusiuni, substantiv feminin, urmare, consecință [Pr.:-si-u-], din franceză répercussion”.

Astfel, greșeala pe care o fac mulți români este că adaugă o literă „r” în interiorul cuvântului. Îl scriu și îl rostesc „repercursiune”, formă care nu apare în Dicționarul explicativ al limbii române. Deci, nu este corectă.

În ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, se precizează că cuvântul „repercusiune (desp. -si-u-) substantiv feminin, genitiv-dativ articulat repercusiunii; plural repercusiuni”.

Greșelile de limbă română

Greșelile de limba română nu se rezuma la dezacorduri, prescurtări sau înlocuirea abuzivă a unor litere cu altele atunci când ne exprimăm în scris pe rețelele sociale sau în mesaje text pe telefon. Greșelile de limbă româna includ și cuvinte care nu exista în realitate într-un dicționar român și care au intrat pe nesimțite în vocabularul curent.

SURSA: IMPACT.RO