Radio Simplu

Utilizările plantei ştir – bun astringent și un tonic de nădejde

Știrul este o planta care ajunge cel mai des drept hrană pentru porci. Dar de fapt el este un amarant, o planta care are un conținut foarte bogat de vitamine și de minerale.

Este un aliment foarte hrănitor, dar și foarte bun în calitate de medicament. În Asia, în Antichitate i se spunea chiar regina nemuririi, iar grecii considerau că aceasta este o plantă veșnică.

Amarantul are mai multe specii iar la noi se găsesc câteva dintre ele, care cresc în mod spontan, una dintre ele fiind, așa cum am mai menționat, știrul.

Este planta sălbatică, cu flori verzi și galbene, foarte mici, aranjate sub forma unui spic. Cel mai des este folosită pentru hrănirea animalelor. Dar înainte, strămoșii noștri foloseau această plantă în alimenția lor cotidiană, dar și pentru a se trata de diverse maladii.

În zilele noastre știrul nu se mai regăsește în preparatele noastre culinare, doar în anumite zone din țară unii bătrâni mai știu rețete de ciorbe sau supe din știr.

Dacă ești totuși curios să încerci vreo rețetă care are pe lista de ingrediente știrul, să știi că de la această planta se consumă doar partea verde și semințele lui.

Este recomandată consumarea știrului foarte fraged și foarte tânăr. Cu ajutor lui proți să pregătești salate, ciorbe sau tocănițe. Foarte gustoase mai sunt și omletele lângă care s-a adăugat știr.

În unele situații amarantul poate fi confundat cu spanacul, asta pentru că de la ambele plante e nevoie de frunzele proaspete și tinere. Gustul este cel care face diferența, însă.

Tot bătrânii mai folosesc încă știrul pentru combaterea diareei sau a scaunelor cu sânge. De asemenea știrul este un foarte bun astringent sau un tonic de nădejde.

Dacă vrei să folosești infuzia de știr, o poți face numai prin gargară. Aceasta este bună pentru afte sau pentru durerile de gât. Dacă ești o persoană alergică și ai eczema, le poți trata cu ajutorul știrului.

Chiar dacă pare surprinzător, în știr se găsesc o mulțime de vitamine precum A, K, aproape tot complexul de vitamina B, C și E, riboflavină, acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu sau zinc.

Specialiștii sunt de părere că știrul va deveni din nou un element important în viețile noastre. Ei mai spun că știrul va fi una dintre cele mai bune surse de hrană în viitor. Dar momentan de beneficiile lui se bucură tot animalele și oamenii bătrâni sau cu posibilități materiale reduse.

În curând s-ar putea produce 10 tone dintr-un hectar de știr, la recoltarea de 30 de zile. Acest obicei a fost început deja în zeci de țări tropicale. Spre exemplu în America de Sud, știrul se consumă zilnic de aproape 7 mii de ani. Oamenii spun că este mult mai bun decât grâul sau decât chiar porumbul.

De asemenea foarte multe țări din Asia folosesc amarantul atât pentru consum cât și ca medicament. În Grecia se prepară o salată tradițională din știr. În Mexic, ca și în Ecuador este foarte cunoscută o băutură cu alcool, făcută din știr.