Radio Simplu

Combinarea corectă a alimentelor

Toți știm că sănătatea noastă depinde în mod deoebit de mâncarea pe care alegem să o mâncăm. Din acest motiv trebuie să fie nu numai gustoasă, dar și bună pentru organismul nostru. Cu toate acestea, uneori combinațiile greșite de ingrediente pot să submineze toată sănătatea pe care încerci să o atingi!

Îți vom vorbi despre 8 combinații de mâncare pe care ar fi bine să le eviți. De asemenea, îți vom oferi mai multe sfaturi nutriționiste excelente la sfârșitul acestui articol!

8.Cacao + lapte
Cacaoa este bogată în acid oxalic, care blochează absorbirea calciului. Când este combinat cu calciul, acest acid contribuie la formarea cristalelor oxalat de calciu, care sunt rele pentru rinichi în cantități excesive. Bineînțeles, o cană de ciocolată caldă la o săptămână nu te va răni, dar fii atent cu ea, mai ales dacă ai probleme cu rinichii.

• Sfat: Grăsimile facilitează absorbarea oxalatului, deci dacă ești predispus să ai pietre la rinichi, fă-ți cacao cu lapte degresat.

7.Salată + dressing de lămâie sau oțet
Multe vitamine și alți nutrienți prețioși (precum carotenoida) care se găsesc în legume și verdețuri necesită grăsimi pentru a fi absorbite adecvat. Când ne asezonăm salata doar cu lămâie sau oțet, ne privăm de o grămadă de elemente ale mâncării sănătoase.

• Sfat: Dacă nu ești un fan al uleiului vegetal (chiar dacă este extraordinar în a ne ajuta să rămânem tineri și drăguți), s-ar putea să fii nevoit să iei în considerare să adaugi alte produse bogate în grăsimi în salata ta – un avocado, măscline sau niște nuci.

6.Paste cu brânză + roșii
Carbohidrații cu amidon în care pastele sunt atât de bogate încep să se digere chiar în gura noastră. Asta se întâmplă cu ajutorul unui fermentator special, ptialina, care se găsește în saliva noastră. Roșiile, pe de altă parte, conțin acizi (malic, oxalic, citric), care, chiar și în cantități mici, întrerup această fermentare.

Asta duce la împiedicarea digestiei amidonului. Proteinele găsite în brânză pot, de asemenea, înrăutăți situația.

• Sfat: Legumele și verdețurile nonacide crude sau coapte (precum busuiocul) pot fi un adaos perfect pentru pastele tale!

5.Ouă + bacon
Această combinație pe care toți o iubim atât de mult este bogată în proteine și oamenii de știință cred că asta nu este neapărat bine pentru sănătatea noastră. Corpul nostru pierde multă energie digerând aceste produe. Din acest motiv, mâncând ouă și bacon la micul dejun, ne privăm de energia de care avem atât de tare nevoie ca să începem ziua.

•Sfat: Înlocuiește baconul cu roșii. Antioxidantul selenium, găsit în ouă, este digerat mai bine cu ajutorul acidului adus de roșii. Licopenul din roșii are efecte mai bune asupra sănătății când este combinat cu vitamina E din gălbenușul oului.

4.Tărâțe + lapte
Acidul fitic găsit în tărâțe formează compuși insolubili când este combinat cu calciul și magneziul. Totodată face aceste minerale inaccesibile pentru corpul tău. Acest acid este, de asemenea, găsit în grișul de grâu și în fulgii de ovăz dar în cantități mai mici.

Din acest motiv nu este recomandat să amesteci aceste produce cu lapte prea des. Mai mult, cercetătorii sfătuiescă să se bea lapte separat, la o oră-o oră jumătate după masă.

• Sfat: Fierbe tărâța înainte pentru că tratamentul cald va îmblânzi acidul fitic.

3.Cereale + suc de portocale
Cerealele combinate cu sucul de portocale, mai ales dimineața, nu îți vor aduce plusul de energie pe care îl aștepți dar s-ar putea să îți provoace disconfort și greutate în stomac. Acizii din sucul de portocale scad drastic activitatea enzimelor și acestea sunt responsabile de eliminarea carbohidraților.

Din același motiv, nu este recomandat să combini cereale cu orice alt fruct acru sau cu fructe de pădure.

• Sfat: Este mai bine să îți bei paharul de suc de portocale sau orice alt suc de fructe la o oră după masă.

2.Pizza + Băuturi carbogazoase
Combinația între carbohidrați, proteine și amidon necesită o mare parte din energia corpului tău ca să fie digerată. În plus, zaharul din băuturile carbogazoase încetinește procesele stomacului. Asta duce la îngreunarea stomacului și balonare.

Pe lângă asta, zahărul nu poate ajunge în intestine, unde ar trebui să fie dizolvat, din cauza stomacului tău plin. Combinația dintre acești factori poate duce la probleme ale stomacului dacă iei astfel de mese prea des.

• Sfat: Orice mâncăruri bogate în zahăr ar trebui consumate la o oră sau o oră jumătate după ce mănânci.

1.Pâine integrală + gem
Făina de grâu rafinată combinată cu dulciurile este o doză dublă de carbohidrați rapizi care cauzează o creștere bruscă a glucozei. Îți va da o doză de energie pentru puțin timp, urmată de extenuare și stări rele.

Alt motiv împotriva aceste combinații este neliniștea în intestine, cauzată de alianța drojdiei fermentate și a zahărului. De obicei nu este recomandat să mănânci paine integrală cu gem pe stomacul gol.

• Sfat: Înlocuiește pâinea integrală cu pâine de grâu, mai ales dacă este fără drojdie. E și mai bine dacă schimbi gemul cu mierea, din moment ce nu provoacă neliniște la nivelul intestinelor și, în general, este un produs sănătos.