Radio Simplu

Motivele apariției cearcănelor

În cele mai multe dintre cazuri cearcănele apar sub pleoapele inferioare și cu ele se confruntă atât femeile cât și bărbații. Foarte des cearcănele apar pentru că nu reușim să ne odihnim destul, pentru că suntem foarte stresați.

La fel de responsabile pentru apariția cearcănelor sunt și schimbările care apar la nivelul hormonilor. De asemenea, cearcănele se pot transmite în mod ereditar sau pot semnala mai multe boli.

În cazul în care nu tratatezi la timp această problemă, cearcănele pot să schimbe în general aspectul fizic.

Ele apar la foarte mulți oameni, dar cei mai predispuși să facă cearcăne sunt persoanele în vârstă, cei care au această predispoziție genetică sau cei care au pielea mai închisă la culoare.

Ultima categorie suferă și din cauza că hiperpigmentarea este mai propnunțată exact sub ochi.

Printre cauzele apariției cearcănelor se mai numără și oboseala. Dacă ne suprasolicităm pentru o perioadă mai lungă de timp, dacă nu acordăm o atenție sporită somnului, într-un final ajungem să avem cearcăne.

În cazul privării de somn pielea devine mult mai palidă și permite accentuarea vaselor de sânge care se află pe sub ochi.

La fel de palidă și de subțire este pielea și odată cu înaintarea în vârstă. În plus organismul nu mai dispune de cantitățile necesare de colagen și respectiv pielea nu mai este la fel de elastic precum în anii tinereții.

În același timp, vasele de sânge devin mai propnunțate, se întunecă și în acest fel apar în scurt timp și cearcănele. Chiar dacă la prima vedere nu există nicio legătură, trebuie să știi că cearcănele apar și din cauza alergiilor.

De foarte multe ori aceste reacții usucă zona ochilor. Atunci când organismul suferă din cauza alergiilor acesta eliberează histamine, ca un fel de răspuns pentru bacteriile care îl atacă.

Un alt motiv din cauza căruia apar cearcănele este și deshidratarea. În momentul în care organismul nu primeste cantitatea necesară de apă, ochii par adânciți în orbite și în mod automat, zona de sub pleoapele inferioare se învinețește și apar cearcănele.

Atunci când stăm pentru prea mult timp la soare corpul nostru produce o cantitate mai mare de melanină. Acesta este un pigment care oferă culoarea pielii. Și atunci din cauza excesului de soare pielea din jurul ochilor devine mai închisă.

Și nu în ultimul rând, foarte important rămâne și factorul ereditar. De multe ori este vorba despre o moștenire care odată cu trecerea timpului se agravează. Vestea bună este că cearcănele pot fi tratate. Tratamentul depinde în mare măsură de cauza care a provocat apariția cearcănelor.

Dar în general există câteva moduri generale prin care poți trata această problemă. În primul rând poți să aplici o compresă rece. În acest fel inflamația se va retrage, dar în același timp vasele de sânge se vor dilata. Aceeași compresă va contribui la reducerea pungilor de sub ochi.

În acest sens poți să folosești câteva cuburi de gheață puse într-un prosop de bumbac sau un prosop înmuiat în apă rece. Ține compresa pe ochi pentru aproximativ 20 de minute. Și nu uita să te odihnești cât ai nevoie.