Radio Simplu

Reteta de pe vremuri- Dulceata de trandafiri

Ingrediente –
6 flori mari de trandafir
500 g zahăr
30 ml suc de lămâie
100 ml apă

CUM SE FACE DULCEAȚĂ DE TRANDAFIRI – REȚETA DE PE VREMURI?
cum se aleg și se curăță petalele de trandafiri pentru dulceață?
Am pregătit ingredientele: trandafirii, zahărul și lămâia. Am avut 6 asemenea flori dar 2 nu au mai încăput în poză.

În primul rând am spălat trandafirii și i-am scuturat. Am scos petalele cu grijă. Am încercat să nu rup petalele, ci să le desfac delicat. Dacă partea de jos a petalelor este foarte groasă, aceasta se desprinde. La mine au fost atât de fragede ptelalele încât le-am lăsat.

Mod de preparare

Sirop de zahăr cu lămâie pentru dulceața de trandafiri
Într-o crăticioară am pus la fiert apa cu sucul de lămâie și zahărul. L-am lăsat la fiert 2-3 minute.

Am pregătit petalele într-o cratiță largă (tigaie) și am turnat siropul fierbinte peste ele. Am vrut eu să fie o tigaie albă ca să vedeți bine culoarea superbă a dulceții de trandafir.

Am pus cratița pe foc mic (cu capac) și am lăsat dulceața doar cât să dea un clocot mic (10 secunde), apoi am închis focul. Am lăsat totul la răcorit sub capac.

Am scos petalele cu o spumieră și le-a mutat într-un bol. Apoi am pus siropul înapoi la fiert la foc mic până a scăzut bine și a devenit de consistența mierii. Aveți grijă să nu-l caramelizați! El se va mai îngroșa și după răcire.

Am adăugat apoi petalele înapoi în siropul fierbinte și le-am lăsat să dea un clocot de 10 secunde. Gata! Acum consistența dulceții de trandafiri este deja cea dorită, siropul este foarte bine legat.

Nu vă pot povesti ce arome faine are această dulceață de trandafiri!

CUM SE PĂSTREAZĂ DULCEAȚA DE TRANDAFIRI?
Dacă gemurile se imbuteliază fierbinti, dulcețurile se așează reci în borcane. Borcanele și capacele se spală și se sterilizează asa cum am explicat pe larg aici.

Dulceața de trandafiri se așează în borcănele închise cu capac cu filet și apoi poate trece pe rafturile cămării.

Am lăsat un pic de dulceață de trandafiri cât să să ne facem pofta. E superbă!


Ce culoare frumoasă are! Ce parfum! O delicatesă care se servea pe vremuri alături de un pahar rece de apă. Dulceața de trandafiri poate fi adăugată și peste o cupă de înghețată de vanilie sau în diferite creme de tort sau prăjituri.

Puteti asculta si acest cantec in timp ce o preparati!