Radio Simplu

Soția lui Florin Călinescu a fost o victimă nevinovată a destinului

Sotia lui Florin Călinescu, Ana Maria Călinescu, a avut un destin tragic, greu încercat, mereu sub semnul morții și al sfârșitului.

Florin și Ana Maria Călinescu și-au împletit destinele datorită pasiunii comune pentru teatru. Cei doi s-au căsătorit în anul 1978, iar peste doi ani venea pe lume primul lor copil, o fetiță. A trăit doar cinci luni, moartea tragică a fetiței lăsând urme adânci în sufletele celor doi actori. S-au angajat amândoi la Teatrul Mic și au continuat să-și poarte durerea în taină și cu discreție, fără ca nimeni să bănuiască abisul ce se căsca nemilos în viețile lor.

Și pentru că viața merge înainte, orice-ar fi, Florin și Ana Maria (Anmary cum era cunoscută) au mers împreună mână-n mână înfruntând destinul implacabil. Cei doi băieți ai cuplului, Luca și Petru s-au născut la doi ani distanță unul de celălalt, în 1986 și 1988.

Revoluția din 1989 a surprins familia Călinescu într-o casă modestă din centrul capitalei, amândoi actori, cu Ana Maria gata oricând să renunțe la carieră de dragul familiei, și cu Florin Călinescu aflat pe culmile inspirației și talentului. Era în cel mai bun moment al carierei sale artistice. Succesul nu s-a lăsat așteptat, însă în 1996 Ana Maria află că suferă de boala care avea să ne îngenuncheze pe toți: cancer.

În 2005, destinul nemilos o smulge pe Ana Maria de lângă familie, lăsându-i pe cei trei, singuri și debusolați. Actrița și-a dat ultima suflare la Spitalul Universitar la sfârșitul iernii, în anul 2005, diagnosticul fiind cancer esofagian.

Florin Călinescu a suferit atunci așa cum puțini își imaginează. Apropiații spun că actorul nu a mâncat nimic câteva zile și a dormit într-o mașină parcată pe o alee de lângă cimitir. După câteva luni, plecă în lumea celor drepți, mama și tatăl actorului, lăsându-l să-și crească singur cei doi băieți.
Pe 22 aprilie 2012, aflat în Praga într-o cameră de hotel, Luca fiul cel mic al lui Călinescu se spânzură din cauza depresiei de care suferea, copilul nerevenindu-și după moartea mamei. La înmormântare actorul s-a prăbușit…

Viața lui Florin Călinescu s-a destrămat ca un pânză țesută de două mâini neîndemânatice…. destinul le-a fost potrivnic, soarta nu a ținut cu ei, iar cancerul, cea mai cumplită boală, nu i-a ocolit. Când i-a murit soția, Florin Călinescu a devenit văduv, când i-au murit părinții a devenit orfan, dar când i-au murit copiii, a devenit o rană vie…