Radio Simplu

Decuparea slăninei de pe porc. Cum se face ca la carte

Decuparea slăninei de pe porc. Obiceiul tăierii porcului, care se păstrează în satele românești, presupune cunoașterea unor secrete bine păzite.

Acest ritual mult-așteptat, și anume tranșarea porcului, nu este înfăptuit de oricine. În cele ce urmează vă prezentăm o veritabilă lecție de decupare a slăninei. Datorită măiestriei acestui gospodar, respectivul videoclip a devenit unul dintre cele mai vizionate de pe internet. Așadar, un semn că avem de-a face cu o adevărată artă a decupării slăninei de pe porc!

Decuparea slăninei de pe porc

Ne apropiem cu paşi repezi de Sărbătorile de iarnă. Și evident, nu există masă tradiţională de Crăciun fără bunătăţile pe care le pregătesc românii din carnea de porc. Iar la noi încă mai există multe locuri unde sacrificarea porcului se face după reguli transmise din tata în fiu. Mai mult decât atât, tranşarea porcului a devenit o artă.

Ritual ridicat la rang de artă

Bineînțeles, există mici diferenţe de la o zonă la alta, însă ritualul pregătirii porcului urmează aceiaşi paşi. Se începe cu sacrificarea, pârlirea, apoi curăţarea şi tranşarea. Aceasta din urmă operaţiune a devenit o artă pentru unii cărora le-au trecut prin mâini sute de porci.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/MTAJBRtbuvw” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

La prima vedere, decuparea slăninei de pe porc pare o joacă de copil în acest video. În imagini, un gospodar şi un cuţit bine ascuţit fac un adevărat spectacol! În mai puţin de trei minute, toată suprafaţa porcului este atent împărţită. Cu lama cuțitului sunt efectiv „desenate” zonele de unde se va desprinde fiecare bucată de slănină.

Măiestrie în gospodărie

Decuparea perfectă a slăninei de pe porcul sacrificat este una din măiestriile cu care puţini se pot lăuda. Porcul se porţionează prin tăierea pe mijlocul spinării după care fiecare jumătate se taie în trei fâşii verticale şi trei sau patru orizontale. Bineînțeles, în funcţie de mărimea porcului. Când se urmăreşte obţinerea şuncilor acestea se decupează primele pentru a păstra desenul rotund.

Apoi, după obţinerea şuncilor, se trece la scoaterea muşchilor. Urmează apoi pulpele şi toate celelalte părţi care mai apoi se vor transforma în bunătăţi pentru masa de sărbătoare.