Radio Simplu

Anunțul zilei de la Guvern: Nu putem spera prea curând. Mii de români vor fi dezamăgiți

Restricțiile impuse pentru a milita răspândirea coronavirusului au avut un impact major pentru mai multe instituții, unele dintrele ele rămânând încă închise. Guvernul a făcut anunțul zilei, care va dezamăgi foarte mulți români.

Este vorba despre redeschiderea spectacolelor în săli.

Potrivit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, reluarea spectacolelor în săli nu va avea loc prea curând, ţinând cont de evoluţia epidemiologică.

„Aceste posibile măsuri de relaxare sunt dictate, în mod clar, de cifrele pe care ni le arată evoluţia epidemiologică. Am mai fost întrebat în multe rânduri legat de reluarea spectacolelor în săli şi tot timpul am răspuns, uitându-mă şi la ceea ce se întâmplă în Vest, că, în momentul în care vom avea un număr de îmbolnăviri format din 2 cifre, putem discuta acest lucru”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii.

Urmăm exemplul țărilor europene
Totodată, Bogdan Gheorghiu susține că România nu se îndreaptă nicidecum spre o cifră încurajatoare a numărului de îmbolnăviri și a dat exemplu deciziile Austriei, care a permis reluarea spectacolelor în săli, în condiţii stricte, în momentul în care au avut 10-12 îmbolnăviri pe zi.

„Din păcate, (…), în loc să ne îndreptăm spre 2 cifre, ne-am îndreptat spre 4 cifre. Din păcate, în astfel de condiţii nu putem spera prea curând la reluarea evenimentelor din lumea artei spectacolelor în interior”, a spus ministrul Culturii.

Declarațiile ministrului Bogdan Gheorghiu au fost făcute sâmbătă, în urma unei vizite la o serie de obiective din Cetatea Alba Carolina.

Tuturor ne este dor
Situația nu ar urma să se amelioreze nici în această toamnă. Potrivit ministrului, în luna septembrie, sălile de spectacole ar urma să rămână în continuare închise.

″Ne este dor tuturor să intrăm într-o sală de spectacol, să nu avem grija condițiilor meteorologice, sau să ne bucurăm de un film la cinematograf. Industria distribuitorilor de filme, cinematografele și întreaga breaslă profesională simte efectele abrupte ale acestor restricții, sunt mii de oameni a căror slujbă depinde de acest sector.

Dar, dacă cifrele zilnice privind îmbolnăvirile nu vor înregistra o scădere, sălile de spectacol și cinematografele vor rămâne închise, chiar și în luna septembrie″, a mai spus ministrul Culturii.