Radio Simplu

Iohannis a scos asul din mânecă! A promulgat legea care îi vizează pe toți românii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care modifică şi completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, valoarea coşului minim de consum lunar va fi aprobată de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia”, potrivit actului normativ promulgat de şeful statului.

De asemenea, legea prevede: „Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale”.

Anterior, valoarea coşului minim de consum lunar era evaluată trimestrial de către INS şi aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Valoarea coşului minim de consum

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar (PL-x 263/25.04.2018);

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului (PL-x 336/29.05.2018).”

Legea vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, transmite Agerpres.