Radio Simplu

Ce a strigat Nicolae Ceaușescu înainte să cadă sub gloanțele plutonului de execuție. Blestemul fostului dictator

Condamnați la moarte și împușcați în ziua de Crăciun, soții Nicolae și Elena Ceaușescu știau ce avea să li se întâmple încă din timpul procesului. Chiar înainte de execuția ce a avut loc la Târgoviște, fostul dictator a rostit ultimele sale cuvinte, sub forma unui blestem, care provoacă și acum fiori.

Ce a strigat Nicolae Ceaușescu înainte de execuție
Revoluția din decembrie 1989 a avut un deznodământ tragic pentru Nicolae și Elena Ceaușescu, însă dorit de o țară întreagă. Cuplul dictatorial avea să moară în ziua de 25 decembrie, în urma unei sentințe pronunțată la ora 14.45, de instanța întocmită ad-hoc.

Unul dintre avocații apărării a invocat motivul nerecunoașterii tribunalului de către soții Ceaușescu, astfel că s-a hotărât că nu există cale de atac aspura deciziei, iar sentinţa urma să devină definitivă. Înainte de a fi trimiși către locul execuției, Elena Ceuașescu a exclamat: ”Împreună am luptat, să murim împreună!”. Deși protestau vehement, cei doi au fost legați de mâini și duși în curtea Unității Militare 01417 din Targoviste pentru a fi executați.

În drum spre locul unde aveau să moară, Nicolae Ceaușescu a spus: ”Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”. Ulterior, fostul dictator a început să cânte imnul „Internaționala”, unul dintre cele mai cunsocute cântece socialiste.

Ce a strigat Nicolae Ceaușescu înainte să cadă sub gloanțele plutonului de execuție. Blestemul fostului dictator
Ce a strigat Nicolae Ceaușescu înainte să cadă sub gloanțele plutonului de execuție. Blestemul fostului dictator

Blestemul lui Nicolae Ceuașescu, rostit înainte de execuție
După ce au ajuns în fața plutonului de execuție, chiar cu câteva clipe înainte de a fi împușcați, fostul dictator ar fi spus următoarele: „Trăiască Republica Socialistă România liberă și independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”. Mărturia îi aparține lui Dorin Cârlan, unul dintre soladații care a făcut parte din pluton.

La ora 14.50, la TVR s-a citit comunicatul care anunța moartea soților Ceaușescu. Trupurile neînsuflețite ale acestora au fost trasportate, ulterior, la Stadionul Ghencea, care aparținea Armatei Române. Acolo unde au fost rătăcite timp de o zi. După ce au fost găsite au fost transportate la morga Spitalului Militar din București. De aici au fost duse şi înhumate, în secret, în Cimitirul Ghencea.

Revoluția a mai durat două zile după moartea soților Ceaușescu. Pe 27 decembrie, focurile de armă au încetat. În timpul manifestațiilor se vehicula intenst impoteza potrivit căreia grupuri de teroriști trăgeau în mulțime, ipoteză neconfirmată nici până în ziua de astăzi.

Președintele completului de judecată care a dat sentința soților Ceaușescu, colonelul Gică Popa, a fost avansat în grad, în 1990, devenind general. Pe data de 1 martie 1990, un comunicat venit de la Guvern anunţa că proaspătul general Gică Popa s-a sinucis în biroul său.